Revelion pe front

0
35

Ca si anul trecut, in Centrul Bacaului s-a declansat bombardamentul. Dupa vreo saptamana de tiruri razlete, in noapte de 31 decembrie s-a declansat un adevarat razboi.

Lumea a inceput sa se adune in fata Prefecturii cam de pe la 11.30. Nu ca inainte nu ar fi fost chiar nimeni, dar cam pe la acea ora a inceput sa se ingroase randurile celor sositi cu sticle de sampanie, sotii, copii si rezerve serioase de petarde si rachete cu raza mai mare sau mai mica de actiune.

Intr-un colt astepta o ceata zdravana de colindatori in costume populare, in timp ce chiar in fata Palatului administrativ oprisera doua-trei masini din care coborasera cateva fete cucuiete dornice sa fie admirate de popor. Pentru ca erainca devreme, se auzea ici si colo cate o bubuitura.

Pe sosea trecea alene cate o masina de-a politiei. Cu cinci minute inainte de miezul noptii s-au aprins reflectoarele din fata Prefecturii iar dupa alte cateva minute a inceput razboiul. venise Anul Nou. Numai ca, pentru ca fiecare avea cesul reglat dupa propia ora. Anul Nou a venit treptat.

Intai a venit cam prin fata Hotelului Moldova, s-a apropiat tiptil pe bulevard spre Teatrul Municipal Bacovia, a mai facut cativa pasi spre Casa de Cultura si, in fine s-a dus si spre Policlinica Veche.

La fel, bubuiturile de petarde l-au insotit cam in acelasi ritm. Cel putin la inceput, pentru ca mai apoi nu s-a mai putut distinge nimic. Dopurile sticlelor de sampanie au sarit, bautura a inceput sa curga pe gatlejuri si pe gulerele hainelor, pupaturi, urari, tot tacamul.

Un caine nebun sarea pe trotuar incercand sa muste din petarde. Probabil voia sa devina hot-dog. Petardele au fost facute de rusine anul acesta de rachete. Mai mari sau mai mici, dupa buget. Doua au ratat cu putin geamurile Prefecturii. Poate ca la anul artileristul de ocazie o sa aiba mai mult succes. Colindatorii in costume populare au iesit din decor si au incins o hora chiar in mijlocul strazii. Adica pe acolo pe unde s-a incapatanat sa treaca si sa strice bucuria oamenilor o duba de-a politiei. Oamenii – cam la vreo mie cel putin – au inceput sa plece spre case sau spre casele prietenilor care au avut ghinionul sa-i invite. Incetul cu incetul lumea s-a rarit.

O domnisorica in fusta scurta se straduia sa arunce cu pietricele intr-un geam. Iesise sa ia aer si usa se blocase iar interfonul facea figuri.

Mai incolo, doua pustoaice incercau sa scoata niste bani dintr-un bancomat. Surprinzator, chiar au scos. Iar si mai incolo, un viitor cetatean european care o luase binsor pe ulei se chinuia sa sparga o sticla goala de sampanie. Dupa vreo cateva incercari a reusit sa acopere cu cioburi o buna bucata de asfalt. La multi ani!