Ziua Mondiala a Libertatii Presei

Asta cica se sarbatoreste azi. Poate sa se serbeze la vreo masa rotunda cu sticksuri si cafea la filtru sau in vreo bodega cu mici si bere. Un lucru e sigur: nu exista libertate a presei.

Cand vorbeste cate unul mai spilcuit venit de la Bucale sa dea prin Provincie lectii de libertate a presei, de drepturile ziaristului, de cum sa negociezi cu patronu libertatea de exprimare, imi vine sa ma duc la el si sa-l iau de guler: Musiu, lasa aberatiile si vina sa lucrezi o saptamana la gazeta.

Nu o sa vina pentru ca el trebuie sa vorbeasca in continuare pe bani buni de la UE despre chestii din astea frumoase da’ cam fara legatura cu realitatea…

Ultimul care a fost pe aici a fost un domn de la o televiziune de stiri care are emisiune cu bile. A vorbit frumos despre cum sa-si pastreze gazetarii coloana vertebrala si cum sa-i spuna patronului ca trebuie sa pastreze echidistanta la gazeta.

Vobea frumos. Din perspectiva omului care are firma si care a incheiat contract de prestari servicii cu televiziunea respectiva pe un tarif cu multe zerouri in coada.

Dar vorbea gresit. Nu a inteles ca marea majoritate a patronilor de presa nu scot profit si nici nu-i intereseaza sa scoata profit din asta. [pentru ca omul nostru argumenta ca daca ziaristul ii spune patronului ca daca mai continua cu scrisu’ la comanda ii va scadea tiraju si va pierde d.p.d.v. economic].

Patronul de presa, buticar la origine, e interesat sa aiba o arma cu care sa-si improaste dusmanii si sa-si apere prietenii. Din pacate.

Si nici nu e nevoie ca ziaristul sa-si indoaie coloana si sa scrie la comanda. Patronul are cateii lui pusi in functii de conducere la ziar/televiziune/radio care dintr-un condei intorc articolul scris de gazetar dupa cum suna comanda.

Misto faza din “People vs Larry Flynt” cand patronul de la Hustler ii arde o declaratie sfichiuitoare unui ziarist: “De ce trebuie sa fac eu puscarie ca sa va apar voua libertatea [presei] ?…” (Larry Flynt: Why do *I* have to go to jail to protect *your* freedom? )