De ce sunt irelevante sondajele on-line

2
26

Am pus pe Observator de Bacau un sondaj cu privire la intentiile de vot.

Intrebarea suna cam asa: Daca peste doua saptamani ar fi alegeri anticipate, cu cine ati vota?

Sondajul era gazduit pe un alt server, cu un grad de securizare destul de mare; adica nu se putea vota de doua ori de pe acelasi IP.

Cateva zile a mers bine, rezultatele fiind de bun simt. Pana cand unii domni s-au mobilizat si au inceput sa voteze in masa. Cu cine? Aici e marea surpriza. Cu UDMR…

Asa se face ca in momentul in care am decis suspendarea votului UDMR acumulase 17 la suta din intentiile de vot – fiind situat pe primul loc dupa cum se poate vedea aici.

Trebuie sa fii bolnav bine la cap incat sa presupui ca un partid etnic, foarte slab reprezentat in Bacau, care la alegeri nu a obtinut niciodata peste pragul electoral (in judet, ma refer) sa fie creditat dintr-o data cu un asemenea scor.

Bine, mai e asa-numita problema a ceangailor. De fapt a celor care sustin ca-i reprezinta. Si aici voiam sa ajung.

Pentru ca scorul obraznic realizat de UDMR in sondajul on-line a fost determinat de o concentrare a fortelor domnilor din celebra Asociatie a Ceangailor Moldoveni care pe yahoogroup-ul lor au indemnat lumea sa intre pe Observator si sa voteze UDMR.

Dovada o puteti vedeea daca urmati acest link.

Dupa cum se poate vedea, in momentul in care s-a postat mesajul pe yahoogroup, rezultatele erau oarecum, de bun simt:

Nu merg la vot 15%
PNL 13%
PSD 12%
PD 11%
UDMR 11%
PRM 10%
PNCTD 6%
Alianta DA 4%
Nu stiu 4%
PNG 4%
PC 3%
PIN 2%
Alt partid 2%
Forta Democrata 0%
Alianta Populara 0%

Singura problema era ca UDMR era umflat oarecum, presupun tot de catre cei de la ACME.

Peste numai o zi datele deja se schimbasera conform cu link:

Nu merg la vot 14%
UDMR 13%
PNL 13%
PSD 13%
PD 12%
PRM 11%

Uite de aia sondajele on-line sunt irelevante. Pentru ca se gaseste cate un smekeras care sa-si puna toate neamurile dotate cu computer si internet sa voteze. Nu e neaparat nevoie sa voteze de pe acelasi computer (cum am spus, era exclusa votarea de pe acelasi IP, deci restructia se referea si la reteaua de pe care iesea compu respectiv), ci sa dea sfoara in tara.

Ceea ce domnii de la ACME au si facut.

Rusinica…

2 COMENTARII

  1. Noi ne-am si mirat la acest rezultat. De atunci nu mai dam comanda de nici un sondaj model “internet”, ci numai de acelea “la persoana”. Cu toate ca am observat ca multi simpatizeaza cu UDMR in judet, dar de votat tot un partid ce le poate sa le sutina ideile au votat. Asta dupa sondajele noastre.