Cum operam cu standarde duble

0
26

Daca in cazul “fetitei din cusca” a fost o explozie de indignare proletara iar autoritatile au fost obligate sa intervina de presiunea mass-media, in special Antena 1, in cazul unor adolescenti germani educati in stilul “Arbeit macht frei” intr-o tabara din Maramures, autoritatile nu fac nimic pentru ca sunt cetateni straini.

“Fetita din cusca” a fost una din baloanele mediatice pe care le da Antena 1 din cand in cand pentru a-si demonstra ca mai exista si mai conteaza in peisajul media romanesc. Au demonstrat ca au specialisti buni la montaj.

De exemplu: sincron cu purtatorul de cuvant al Protectiei Copilului Bacau. Care spune: “Nu am reusit sa ajungem la fata locului dar referentul social din comuna ne-a spus ca fetita este in regula, este bine ingrijita, etc…”

In stire se taie prima parte a declaratiei si pe imagini cu “fetita din cusca” si pe muzica de melodrama purtatorul de cuvant spune: “Fetita este in regula, este bine ingrijita…”

Pana la urma s-a prins lumea cum e cu acea cusca – de fapt un patut cu gratii (apropo, si eu am crescut intr-o astfel de “cusca”) acoperit.

Revenind la discutia despre dublele standarde, in Muntii Maramuresului exista un fel de scoala de corectie pentru adolescentii germani. Adica din Germania.

Tinerii sunt obligati sa stea departe de casa, intr-o pustietate deplina, intre sase luni si doi ani. Printr-o exceptie, unul dintre acesti minori a fost plasat o perioada intr-o gospodarie din localitatea Ieud, de unde a evadat de doua ori declarand ca este maltratat de catre „gazde”.

Detalii complete pot fi gasite aici.

„Asistentul social nu a vazut urme de abuz, dar nici nu e prea usor sa intri asa acolo. E proprietate privata, sunt cetateni straini, astfel incat drepturile noastre sunt limitate.”

Asta o spune sefa Directiei de Asistenta Sociala Maramures.

OK, da in cazul fetitei s-a putut interveni cu mascatii, ca nu era proprietate privata…