Fiiistiiic … cacao … vaniiil…

    Cand profesoara de geografie mi-a spus ca in peninsula Scandinavica este cel mai mare consum de inghetata din lume am privit-o cu scepticism. Ma intrebam cum se poate sa le placa ceva rece acolo unde este aproape tot timpul frig.

    Am mai crescut si mi-am dat seama ca temperatura de afara n-are nici o legatura cu inghetata.

    Poa’ sa ninga, poa’ sa ploua, inghetata este buna in orice anotimp. Iarna, de exemplu, o poti servi cu cafea: intr-o cupa maaare de inghetata torni cateva lingurite de cafea fierbinte.

    Asta am invatat-o intr-o iarna, la munte.

    Daca va mai amintiti de filmul acela in care Stefan Mihailescu-Braila (parca) o facea pe negustorul de inghetata, precis va amintiti si de strigatul lui: Fiiistiiic-cacao-vaniiil… Multa vreme a durat pana sa-mi dau seama ce spune si a mai trecut ceva timp pana sa-mi dau seama de deliciile unei inghetate adevarate cu vanilie.

    Merge si cu cacao sau fistic, dar cea cu vanilie este absolut o minunatie.

    Asa ca mergeti pana la cel mai apropiat magazin si luati-va o inghetata si gustati o portie de copilarie. Sau, daca nu, puneti-va sortul si treceti putin in bucatarie. Reteta e mai jos si nu este prea grea. Delicii vesele!

    Reteta in

    Inghetata de alune cu ciocolata

    Ingrediente: 150 g zahar tos, 3 oua, 1/2 l lapte, 100 g alune, 2 batoane (sau o jumatate dintr-o bucata) ciocolata rasa

    Mod de preparare: Ouale intregi, zaharul si laptele, puse intr-un vas, se bat cu telul 3 minute, dupa care se pune vasul la bain-marie, [mai pe roamneste, il scufundati intr-un alt vas cu apa fierbinte aflat pe foc – dar atentie, sa nu scufundati prea tare sa se amestece apa cu compozitie] amestecand pana cand se ingroasa crema.

    Se ia de pe foc, se adauga alunele, ciocolata rasa si se amesteca pana cand se raceste. Se toarna in caseta si se da la frigider.

    TIP: Ca sa nu va complicati cu bain-marie, amestecati compozitia in vasul aflat pe foc. Luati de pe foc, amestecati cu alunele (de alea fara sare, se intelege) si ciocolata. Asteptati sa se raceasca dupa care dati la congelator. Asa am facut de fiecare data si mi-a iesit.