Daca va amintiti de basmul cu fata imparatului care-i spusese tatalui sau ca-l iubeste ca sarea-n bucate, inseamna ca stiti ca aproape nici o mancare nu este potrivita fara acest ingredient.
La noi, la romani (dar se poate ca si la alte popoare), mai exista un ingredient aproape nelipsit din mancaruri: ceapa.
Nu pui ceaunul pe foc daca nu ai la indemana cateva cepe pe care sa le arunci in ulei si sa le auzi cum sfaraie. Si apoi sa stingi totul ori cu niste zama ori cu putina apa pentru ca ceapa tocata mai marunt sau mai mare sa nu se arda ci numai sa se rumeneasca putin.
Poti pune ceapa cruda la borsuri si la supe, dar daca faci un pilaf, o mancarica de cartofi cu afumatura, niste ciuperci cu smantana sau o fasole cu multa zeama pe care sa o mananci cu muraturi, trebuie neaparat sa inabusi putina ceapa.
Dar merge si sfaramata cu un pumn bine plasat pe coltul mesei si lasata putin cu nitica sare marunta sa-i iasa iuteala.
La borsul rece de fasole intr-o zi calduroasa de vara nici nu se poate concepe sa lipseasca astfel de ceapa. Si un bot de mamaliga fierbinte pe care sa-l scufunzi in borsul abia scos din beci.
Ori iarna, cu paine si slanina afumata.
Dar cand nu este buna ceapa?! S-aveti pofta!
PS. Daca va intereseaza o reteta de fasole cititi in
Mancarica de fasole
Bun, se ia niste fasole alba, de aia cu bobul mic si se pune de cu seara la inmuiat intr-o oala. Se acopera cu apa avand grija sa mai ramana inca jumatate din volumul oalei liber pentru ca fasolea se va umfla.
A doua zi, cam pe la amiaza, se pune o oala cu apa la fiert. Cand da in clocot se rastoarna fasolea si se lasa sa fiarba pana se inmoaie. Se scurge si se toarna apa fierbinte peste fasole.
Separat se arunca intr-o tigaie incapatoare doua-trei cepe taiate marunt (pot fi si verzi, inclusiv cu frunze), doi ardei grasi taiati la fel de marunt, dar nu prea si doi-trei morcovi ciopartiti parca de Ciomu.
Se amesteca sa nu se prinda si catre final, se arunca doua rosii taiate potrivit.
Dupa ce am prins a mirosi a mancare buna, aruncam continutul tigaii peste fasolea care pluteste in apa. Sa nu fie prea multa apa in fasole, dar nici prea putina.
Se da la foc mic si se potriveste cu sare (sau delicat) si se adauga o mana de marar tocat. Se mai lasa o leaca pe foc si se pune bulion sau suc de rosii. Se mai fierbe cinci minute si se opreste focul.
Se serveste in boluri si se mananca cu lingura. De preferat sa aveti la indemana o salata de rosii si/sau castraveti bine otetita.
Pofta buna!