La Facultatatea de Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti a fost adus un soft minune (produs de Turnitin) care trebuia sa determine care lucrari de licenta au fost realizate prin plagiat.
Adica programul compara textul scris de studenti cu alte texte de pe internet.
Surpriza cea mare a venit cand, dupa analiza, programul a spus ca 40 la suta din studenti sunt plagiatori si nu au voie sa intre in examen.
O surpriza si mai mare a fost atunci cand printre cei declarati plagiatori apareau si unii dintre cei mai buni studenti, unii – acceptati la mastere in strainatate.
Dupa ce au dat verdictul de plagiatori fara macar sa verifice daca programul minune nu a facut “buba”, profesorii si-au calcat pe inima si s-au uita pe datele scoase de soft.
ceea ce fusese identificat drept plagiat in raport se referea la citate din legislatie care nu apareau la note de subsol, insiruiri de institutii, trei sau mai multe cuvinte alaturate care reprezentau nume de institutii sau rapoarte si altele asemenea. In ceea ce priveste absolventii in cazul carora s-au mentinut acuzatiile de plagiat, au fost cazuri in care acestia omisesera inchiderea ghilimelelor sau lucrarile lor contineau 1-2 randuri care exprimau o idee a carei formulare era identic utilizata pe un site obscur (desi nu a fost negat faptul ca persoana respectiva nu consulatase site-ul si nici nu s-a analizat contextul in care fusese formulata acea idee pe site – se putea referi la cu totul alt eveniment)
Feraru Atena
absolventa a Facultatii de Stiinte Politice
Mai e nevoie de o concluzie?
Poate ca da.
Cum era citatul din “Biblia Catolica Portocalie” din Dune? “Sa nu-ti faci masina dupa asemanarea mintii tale”. Fraza aceasta dezlantuit “jihadul” in Galaxie si a dus la interzicerea masinilor de calcul.
Revenind, un computer si un program nu se pot pronunta fara echivoc in probleme “umaniste”.
Apropo, scrisoarea studentei poate fi citita integral pe Freeex. Cum insa acesta e un grup parolat, pot oferi un alt link (aici) . Este un blog care preia toate mesajele de pe Freeex realizat de cineva care a vrut sa se razbune pe grup.
Soft anti-plagiat?
nu am mai auzit de asa ceva:))
@Razvan Ungureanu -> MINCINOSULE!!
@Lucrari de licenta, ce coincidenta sa ne intalnim toti aici lol
”Revenind, un computer si un program nu se pot pronunta fara echivoc in probleme “umaniste”.” De acord, dar daca analiza softului ar fi dublata de un control ”manual”…
Luna aceasta (noiembrie 2013) , o echipa de specialisti in IT a lansat primul soft de analiza de text si detectare a plagiatului 100% romanesc, adaptat special pentru scanarea eficienta a textelor scrise in limba romana – http://www.DetectarePlagiat.ro.
Programul anti-plagiat combina scanarea extinsa a termenilor din dictionarul explicativ al limbii romane, o serie de algoritmi bazati pe elemente de inteligenta artificiala, analiza lingvistica asistata computerizat, dezambiguizare semantica automata, si multe altele, intr-o serie de scripturi si modele de analiza ce permit scanarea antiplagiat a textelor scrise in limba romana.