Inainte si dupa Caragiale

0
28

Stefan Cazimir se intreba acum vreun deceniu in ce perioada ne aflam: inainte sau dupa Caragiale. Spunea el ca nu putem sa fim intr-o perioada ulterioara lui nenea Iancu de vreme ce n-am invatat nimic din pildele sale. Insa, nici inainte de Caragiale nu putem sa ne aflam din moment ce stim deja de existenta sa si-i cunoasem opera. Sofism sau nu, dilema exista.

Daca Ion Luca Caragiale s-ar fi nascut si ar fi trait toata viata in Germania, ar fi fost, poate, un simplu berar. Ar fi stat la tejghea toata ziua si ar fi servit bere la halba si carnati si ar fi stat la taclale cu musteriii.

In schimb, s-a incapatanat sa stea in Romania si sa ne zugraveasca ridicola realitate in care ne complacem. Drept e ca nici el n-a rezistat prea mult si a plecat pana la urma in exil la Berlin.

Deci, unde ne situam? De-alde Farfuridi si Branzovenescu sunt destui. Nici cei de seama lui Catavencu nu-s mai putini. Ce sa mai spun de Tipatescu, coana Zoitica sau Agamita Dandanache… Nici de Rica Venturiano nu ducem lipsa. Iar cetateni mai mult sau mai putin turmentati care nu stiu cu cine sa voteze sunt aproape 22 de milioane.

Politica se face la fel. Locurile din Parlament sunt pastrate pentru ca unii sa nu ramana fara “coledzi” chiar daca nu se pricep si fac gafe dupa gafe. Candidatii trimisi de la Centru sa umple listele in judete se gasesc inca.

Ca si in cazul unuia dintre personajele din Scrisoarea pierduta, “Europa” e pe buzele tuturor.

Doar ca, in loc sa se mai faca referire la 1848, se face referire la 1989 sau, eventual, la 2007, anul presupusei noastre aderari.

Ziare ca “Rasboiul” sau “Vocea patriotului nationale” exista, doar ca se numesc altfel.

Iar snobi carora limba romana le cade cu greu la stomac si nu se pot exprima decat in englezisme sunt cu duiumul.

Societatea? Lantul slabiciunilor functioneaza in continuare. Functionarii sunt la fel de “serviabili” si te plimba ore in sir de la un birou la altul fara sa te lamureasca.

Economia? Berea se vinde la fel de bine in timp ce restul treburilor merg prost. Febra “loturilor” este aceiasi. Maine-poimaine iar este o tragere cu report record.

Exista ceva care sa se fi schimbat? Eu unul nu cred. Dar sper sa ma insel.

Si sa vad ca noi, romanii, am reusit sa invatam cate ceva din cele spuse de Caragiale.