Iar despre piraterie

    Pentru ca tot se desfasoara Congresul anti-piraterie, mi-am amintit ca am cerut Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti niste opinii referitoare la “Operatiunea Gramofonul”. Raspunsurile mi-au sosit formulate intr-o “bruxelleza” fara cusur.

    Intrebare 1. As dori sa stiu, in primul rand, daca “steguletul galben” acordat Romaniei in problema proprietatii intelectuale vizeaza in principal home-userii sau mai mult companiile/institutiile care folosesc/comercializeaza software piratat.

    Raspuns: Steguletul este portocaliu si vizeaza protejarea drepturilor de proprietate intelectuala in general, prin punerea in aplicare a unei legislatiei adecvate ce contine referiri si la produsele pirat.

    Intrebare 2. Care este politica Uniunii Europene referitoare la home-useri? Exista campanii de informare/legalizare a userilor care folosesc soft piratat? Sunt ei vizati in mod special sau organismele care se ocupa cu protectia proprietatii intelectuale din UE au in vedere in principal companiile si mai putin home-userii?


    Raspuns: Acquis-ul comunitar nu vizeaza in mod special home-userii ce nu desfasoara activitati comerciale avand ca obiect produsele software piratate insa nu interzice autoritatilor Statelor Membre sa introduca si sa aplice legi mai dure.

    Legislatia comunitara vizeaza incalcarile care se fac in scopuri comerciale sau care cauzeaza daune importante detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala.

    Actvitatea home-userilor poate fi considerata deci ca fiind o incalcare a legii in functie de legislatia statelor membre respective. Campaniile de informare desfasurate in acest scop difera si ele astfel de la un Stat Membru la altul.

    Intrebare 3. Cum apreciaza Comisia Europeana campania derulata de autoritatile romane referitoare la proprietatea intelectuala? (Ma gandesc ca poate era binevenita o campanie de informare/legalizare inainte de inceperea operatiunilor in forta)


    Raspuns: Comisia Europeana apreciaza eforturile depuse de autoritatile romane privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si mentioneaza ca in continuare trebuie luate masuri privind constientizarea publicului privind importanta respectarii acestor drepturi.

    Intrebare 4. Comisia Europeana are informatii cu privire la rata pirateriei in Romania comparativ cu tarile UE? Exista informatii cu privire la institutii publice romanesti care utilizeaza soft fara a detine licenta?


    Raspuns: Informatiile privind rata pirateriei din Romania trebuie puse la dispozitia Comisiei de catre autoritatile romane. De la acestea se asteapta in acest scop elaborarea unei metodologii care sa furnizeze date exacte privind valorile acestei rate.
    A doua intrebare: nu exista informatii de aceasta natura.

    Intrebare 5. Anterior sesizarii si interventiei politiei in cazurile de proprietate intelectuala este necesara plangerea firmei detinatoare de drept de autor sau politia se poate autosesiza in aceasta problema? In UE de protejarea proprietatii intelectuale se ocupa fortele de ordine sau exista institutii specializate? (Adica, pentru a actiona impotriva cuiva acuzat de incalcarea legislatiei drepturilor de autor este nevoie de o plangere a celui prejudiciat sau organele de cercetare se autosesizeaza?)


    Raspuns: Legislatia drepturilor de autor in Romania a fost amendata astfel incat sa fie imbunatatita activitatea de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala si anume prin pintroducerea procedurii de auto-sesizare a autoritatilor competente si urmarirea infractiunilor sub coordonarea unui departament specializat in subordinarea Procurorului General.
    Practica a dovedit ca o astfel de abordare duce la o mai buna protejare a titularilor drepturilor de autor si ca o legislatie care autorizeaza diferitele organe ale statului sa actioneze atat din oficiu cat si la cerere a condus la o diminuare a activitatilor de piratare si contrafacere in general.