“Sacres Americains !”

  “Ca sa urci pe scara sociala in America, rolul principal nu il joaca scoala, ci munca. Poti esua la invatatura, dar muncind zdravan ore suplimentare (neplatite), dand dovada de initiativa sau luand de nevasta pe fiica patronului, poti transforma in realitate visul american. E partea buna a muncii in SUA.

  Singura problema e insa patronul, care aici e rege. La noi nu exista contracte de munca, cu exceptia celor pentru artistii de la Hollywood. Darea afara din serviciu se face fara preaviz si nici o lege nu il obliga cu ceva pe patron fata de salariat.Doar saptamana de 40 de ore e prescrisa prin lege, doar in principiu.

  In practica, multi dintre patroni acorda unele avantaje, diferite de la o firma la alta pentru a-si pastra salariatii, printre care dreptul la doua saptamani de concediu pe an. Dar deseori se aude : “Nu mi-am luat concediu de trei ani !”, pronuntat cu aerul unui Iisus ce sufera pe cruce pentru a rascumpara pacatele omenirii.

  Este sindromul workaholic-ului, iar sondajele au aratat ca 20 % din americani au un sentiment de “vinovatie” cand pleaca in concediu”.

  Ted Stanger – “Sacres Americains !”
  Via Analizamedia