Cea mai buna dintre lumile posibile

0
28

Casa PoporuluiDaca Voltaire ar fi trait in zilele noastre probabil ca si-ar fi plasat actiunea din Candid in Romania.

Pentru ca numai in Romania traim in cea mai buna din lumile posibile. Chiar daca o ducem tot mai prost (din punct de vedere politic si economic), presa se intrece alaturi de politicienii Puterii sa ne convinga de faptul ca actuala Coalitie e cea mai buna din cate au existat vreodat; ca are cele mai bune rezultate, ca traim tot mai bine si ca numai dusmanii poporului nu vad acest lucru.

In ciuda faptului ca toate aventurile se sfarseau prost, Doctorul Pangloss ii explica lui Candid ca toate acestea erau neaparat necesare si ca nenorocirile particulare produc binele general; cu cat sunt mai multe nenorociri particulare, cu atat mai bine. Deci, traim in cea mai buna din lumile posibile.

Presa este plina de astfel de personaje care se intrec in a ne explica ce bine e daca o ducem rau.

E Romania izolata diplomatic si cu relatiile cu UE in pioneze? Vine domnul analist si ne explica faptul ca e neaparat necesar sa fie asa si ca, uite, avem relatii privilegiate cu SUA.

Vrea presedintele sa impuna niste legi care sa limiteze, in numele luptei impotriva terorismului mondial, libertatile cetatenesti? Vine un card de analisti sa ne explice ca asa e bine, ca pana la urma, ce mai branza daca-ti asculta Serviciile telefonul si te pozeaza in buda?!

Ai infierat si demonizat pe cei care au fost stransi de oua de Securitate sa semneze un angajament si se descopera ca si tu ai facut-o? Nicio problema. Vine un analist si ne explica faptul ca nu e asa un mare pacat ca ti-ai turnat colegii. Ca si altii au facut-o… Si e si la moda sa fi fost turnator la Secu.