Incepe sa fie periculos sa fii blogger

Un blogger a fost inchis pentru ca a ‘sfidat’ un Mare Juriu refuzand sa depuna marturie si sa puna la dispozitia FBI niste inregistrari video din timpul unor proteste de strada in timpul carora un politist a fost ranit. Josh Wolf, 24 de ani, a motivat refuzul sau prin dreptul sau ca jurnalist de a-si proteja sursele.

Confruntarile dintre manifestantii anti-globalizare si politie s-au petrecut pe 8 iulie 2005 la San Francisco. Wolf a publicat fragmente din inregistrarile video pe blogul sau – www.joshwolf.net – si a furnizat alte fragmente televiziunilor locale insa a refuzat sa predea FBI toate inregistrarile.

Proaspat absolvent de colegiu, Wolf va petrece un an la inchisoare. Intre timp, locul sau ca autor pe blog a fost luat de mama sa.

Jane Kirtley, profesor de etica media la University of Minnesota, e de parere ca a devenit un lucru banal condamnarea ziaristilor la inchisoare, dar, in acest caz, aveam de-a face cu prima condamnare a unui blogger.

“There is a tendency on the part of the prosecutors to go aggressively after people not perceived to have a big gun behind them,” Kirtley said. “They are the most vulnerable links in the chain.”

Chiar daca in California exista o lege care protejeaza ziaristii si sursele lor, in acest caz e vorba de o investigatie federala, iar la nivel federal nu exista o astfel de lege.

OK, vor spune multi, da-i in ma-sa de anarhisti, manifestanti anti-globalizare sau cum si-or mai spune. Nu ei sunt judecati aici, nu ei sunt subiectul ci problema protejarii surselor.

Last year, the New York Times reporter Judith Miller served nearly three months in jail after refusing to divulge her sources in the investigation of the leak of a covert CIA agent’s name.

+ Blogger jailed after defying court orders

+ Un filmulet interesant