De simpatizeaza romanii cauzele arabe?

0
16

Si in timpul atacaului israelian in fasia Gaza, si in timpul recentelor confruntari din Liban, romanii s-au declarat fara discutii de partea cauzelor arabe.

Ma refer la oamenii “obisnuiti” nu la politicieni; ma refer la cei care comentau pe strada atacurile israeliene asupra obiectivelor civile si la cei care si-au postat opiniile pe net.

E drept, romanii au simpatizat si cu cauza sarba, in timpul atacurilor NATO asupra Serbiei; nu stiu opinia asupra conflictului din Cecenia;

Marea parte a publicului occidental imi banui ca are creierul spalat de comunicatele guvernamentale care prezinta faptele in alb-negru: albul suntem noi, occidentalii plus Israel, iar negrul sunt arabii care, culmea, desi occidentalii le vor numai binele nu vor sa-l dea.

Romania are o intreaga traditie de relatii cu spatiul arab. Totul inainte de 1989. Imi banui ca o parte din aceasta simpatie pentru studentul arab care vorbea romaneste cu accent de moldovean a mai ramas.

In razboi un irakian si un kuweitian stateau fata in fata in transee si se impuscau de zor. La un moment dat irakianului i se blocheaza mitraliera:
– La bisda-bisdii matii de pusc’ imbutzit! injura irakianul in cea mai pura romaneasca de care era el in stare.
Kuweitianul il aude si il intreaba intr-o romaneasca la fel de pur stalcita:
– Bei bork de caine, de inde stii la tine rumineste, bei?
– Ieu facut jgoal la Rumania, bei gegule coclite!
– Zeu? Si unde fecut la tine jgoal?
– In Bucures.
– E! Si ce jgoal fecut tu, bei?
– Politehnica. Da’ di ce?
– Pei si eu fecut jgoal la Romania.
– Daaa? Ce jgoal?
– Eu fecut Medicin la Tirgu Mures.
Irakianul intre timp isi reparase mitraliera si incepe sa traga mai indarjit dupa kuweitian.
– Ia bei glons, la bizda mati ungur imputit