16 ianuarie 2025

Despre negocierea cu unu´ mai puternic

Probabil ca sunt o multime de tehnici de negociere descrise in carti savante referitoare la momentul in care te afli intr-un posibil conflict cu un omulet mai puternic decat tine.

Eram in Armata. In ziua respectiva eram SSC – sergent de serviciu pe companie (un serviciu de 24 de ore in care trebuie sa ai grija ca aia 100 de oameni care alcatuiesc o companie sa respecte programul – de la desteptare pana la stingere).

Compania era in poligon la tragere. Eu eram in ditamai dormitorul cu un tip care avea scutire pe ziua respectiva si se face ora mesei. Incui dormitorul si ma duc in pas de voie cu tipul spre platoul pe care se adunat cardurile de soldati ca sa intre la masa.

Cand sa ajungem, ne vede un locotenent-colonel care, in fata a vreo patru sute de soldati in termen (noi eram teristi) ne ia la rost. Problema lui era de ce nu am venit „in formatie” de la dormitor la locul de adunare.

Si ne-a trimis inapoi in ranjetele tartanilor. Adica, vedeti voi, astia fara facultate, sunteti mai destepti decat intelectualii astia de teristi, care nu stiu sa citeasca regulamentele.

Ok, in momentul acela ar fi trebuit sa intervina negocierea. Pentru ca omuletul incurcase regulamentul.

Puteam sa-i spun si sa-i argumentez cu regulamentul pe care-l aveam in mapa de SSC ca greseste. Si ca in RG1 scrie ceva de doi militari si de trei.

Adica, scrie ca in orice moment cand doi militari se deplaseaza unul trebuie sa fie sef iar doi centimetri mai jos, pe aceeasi pagina scria ca deplasarea „in formatie” se face cand sunt cel putin trei militari.

El incurcase cifrele, insa, cum aveam ceva experienta, am preferat sa o las cum a cazut si sa o iau inapoi spre dormitor.

Pentru ca daca ma apucam sa-l contrazic, il umileam, ce-i drept, in public, dar el nu avea sa uite. Si sa te fereasca sfintii de razbunarea prostilor.

In paranteza fie spus, eram „doctor” in regulamente. In patru ani de Liceu Militar, am mancat ‘regulamente pe paine’. Ofiterii nostri au avut grija sa prindem toate dedesubturile si toate smecheriile. Ziceau ca o sa ne foloseasca.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri