duminică, decembrie 15, 2024

11 septembrie. Intrebari. Concluzii

9/11 are o mare incarcatura emotionala. Daca o lasam la o parte si disecam subiectul, ce ne ramane?

Indoieli

De ce avionul care s-a prabusit peste Pentagon a cazut exact peste zona care fusese recent securizata sa reziste la impacturi cu forta mare?

Cum de s-a prabusit al patrulea avion? Chiar putem crede ca pasagerii au putut intra cu forta in cabina in care se aflau presupusii teroristi dupa ce acestia au creat o diversiune tocmai pentru a-i sili pe piloti sa deschida usa incuiata a cabinei?

De ce toata aviatia militara americana s-a aflat in acea zi in vacanta?

Sunt doar cateva intrebari care nu-si gasesc raspuns.

Certitudini.

Cert este ca lumea s-a impartit dupa 11/9 in buni si rai. Buni – noi care ne luptam cu teroristii nevazuti folosind artilerie, elicoptere si blindate. Rai – cei care nu ne sunt pe plac pentru ca gandesc altfel, au rezervele de petrol care ne trebuie noua si pe care-i fabricam in fiecare zi.

Cum poti omora mustele folosind un tun?

Cred cu tarie ca in septembrie 2001 erau multi mai putini „teroristi” decat azi. Numarul lor a crescut din cauza Occidentului care i-a pus cu spatele la zid. In aceste circumstante, oricine poate uita de instinctul de conservare.

Nu islamul a fabricat terorismul; acei putini lideri religiosi care propovaduiau razboiul sfant nu ar fi putut transforma mii de oameni in masini infernale.

Occidentul a fost catalizatorul care a permis aceasta transformare. Neinspirata invazie a Irakului a transformat mii de musulmani in teroristi.

De cealalta parte, Occidentului ii convine. Politicienii aflati la guvernare isi pot conserva puterea mult mai usor. O natiune innebunita de spectrul exploziilor e mult mai usor de manevrat; poti limita drepturile civile pentru a inchide gura celor care s-au prins de strategia ta.

Pretextul luptei antiteoriste e usor de folosit pentru tot ceea ce vrei sa faci: controlul populatiei prin pasapoarte biometrice; controlul gandirii prin inocularea unei stari permanente de teama; controlul mass-media prin cenzura.

Poti controla alocarea resurselor pretextand ca-ti trebuie pentru razboi, pentru apararea de inamicul invizibil.

Eltan a cucerit al doilea mandat gratie exploziilor misterioase din statiile de metrou. Popualtia avea nevoie de linistea oferita de tatucul Eltan.

Bush a castigat al doilea mandat gratie razboiului antiterorist.

Drepturile omului? Au fost bune ca propaganda pe vremea Razboiului Rece. Pentru ca Occidentul sa arate in permanenta cu degetul Estul comunist.

Acum ca blocul sovietic a cazut, nu mai sunt de folos. Unul dintre drepturile inscrise in Declara?ia universal? a drepturilor omului este acela ca un cetatean se poate stabili in orice tara doreste.

Articolul 13

1. Orice persoan? are dreptul de a circula în mod liber ?i de a-?i alege re?edin?a în interiorul grani?elor unui stat.

Incercati sa emigrati in Anglia sau SUA. Spuneti la granita despre acest drept fundamental…

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri