Lectii de politica

0
14

Citesc volumul al doilea al trilogiei “Abatia” a lui Dan Dobos si am gasit o minunata lectie de politica: Un politician are doua cai prin care poate accede la putere si o poate pastra: fie promite niste lucruri pe care nu le poate duce la indeplinire dupa care gaseste un tap ispasitor pentru neimpliniri, fie inventeaza un dusman impotriva caruia trebuie sa coalizeze electoratul.

Din prima categorie face parte si celebrul “Contract cu Romania”. Va mai amintiti? CDR promitea ca in 200 de zile va face si va drege cat nu s-a facut in sase ani dupa 1989.

Evident ca nu au reusit sa faca nici o mica farama din promisiuni in primele 200 de zile de guvernare. Dar au gasit tapul ispasitor: greaua mostenire lasata de guvernul anterior.

Drept este ca mostenirea era grea, insa nici promisiunile din Contractul cu Romania nu erau foarte usor de indeplinit nici macar intr-o tara cu economie functionala.

Mai spre zilele noastre, Alianta DA a gasit dusmanul impotriva caruia a coalizat societatea: Coruptia. Coruptia era de vina pentru toate relele care se gaseau in tara.

Si coruptia nu era si nu e mica in Romania.

Dar Alianta reusit sa obtina multe voturi si, fara sa fi invins in alegeri, a reusit sa formeze un guvern gratie victoriei lui Basescu, campionul impotriva coruptiei.

De atunci au trecut aproape 2 ani.

Fostii baroni locali ai PSD au fost inlocuiti cu baronii locali ai PNL sau PD. Coruptia sta la masa cu Guvernul (prefectul de Iasi, de ex.) insa lupta nu s-a incheiat. Inca ne luptam cu coruptia.

In fiecare zi la televizor, in prime – time.