Flutur plimba ursul prin Bacau

0
23

“Tovarase presedinte, Garda de onoare constituita in cinstea sosirii dumneavoastra, va prezinta onorul”. Tam-tam tam-tam tam-ta-ta-ta-tam, ta-ta-tam, ta-ta-tam…

Acest fragment a lipsit de la vizita de vineri a ministrului Flutur. In rest au fost toate celelalte: porumbei eliberati de barbati ascunsi in spatele tufisurilor pe cand ministrul descaleca din masina si gusta din painea si sarea cu care a fost intampinat; un taraf care a inceput sa cante la semnul unui ins cu mutra de fost activist, copii imbracati in straie populare tremurand in frig, june cu catrinte scurte asteptand langa primarul cu esarfa tricolora la gat.

Vineri a fost, cica, Ziua Recoltei. In avampremiera Zilelor Bacaului, la Insula de Agrement a fost organizata tovaraseste o expozitie cu realizarile judetului in agricultura.

Au fost aduse oi, vaci, cai, mere, cas, miere si tuica, un vitel intreg a fost pus la protap iar cateva zeci de slujbasi au asteptat intr-o ploaie mocaneasca venirea ministrului. Care, cum ii sade bine unui ministru, intarzia.

In sfarsit, se aude o sirena de politie. Lumea, pleostita de atat ploaie, invie. Trei tipi, cu cate o cutie mare din plasa de sarma, in care stau zgribuliti cate zece porumbei, se ascund in dosul tufisurilor.

Sub un cort se aranjeaza taraful de lautari imbracati in costume populare.

Mai incolo se aranjeaza casul, se aduc niste bidoane cu vin, se da foc la gratar.

Eu ma bag in tufisuri, insa sunt aruncat de colo-colo, ca o bila de biliard: Da-te incolo, ca nu va d semnu’, da-te dincolo, ca nu vedem noi semnu’…

Ministrul apare, e intampinat de o mare de yes-man-i. Un semn si incepe taraful sa cante o melodie.

Alt semn si porumbeii sunt eliberati. Hushi, hushi – se aude din tufisuri. Porumbeii nu voiau sa-si ia zborul.

Ministrul merge la primul stand. Sta de vorba cu taranii, le da sfaturi, indicatii. Le spune ca a stat de vorba cu un presedinte al agriculturii de la UE. Taranii dau din cap.

Alaturi e un stand cu miere; ministrul spune ca trebuie sa mergem pe mierea ecologica.

Mai incolo, un porc recent taiat asteapta sa fie pus pe protap; ministrul le spune taranilor sa nu se sperie de UE, ca nu-i chiar asa cu taiatu’ porcului.

Flutur plimba ursul prin Bacau

Dincolo niste vaci si oi; ministrul vorbeste despre septel; emotionata una din vaci se balega.

Doi pui de om in costum popular au adidasi in picioare. Sunt murati tot de ploaie dar tot mai au energie sa sufle cu randul intr-un corn.

– De cand stati aici, ma – ii intreb.

– De doua ore – mi se raspunde.

Primarii – ca erau mai multi, din cateva comune – sunt rosii de emotie. Racnesc la cate un Nicolae sau Vasile, sa le aduca tuica, sa intoarca pulpele pe gratar ca vine dom’ ministru si nu-i gata. “Ada, ma, vinul ala, odata” – racneste unul si un pustan cara grabit bidoanele de cinci litri cu vin alb si le asaza langa duduia in catrinta care tremura toata.

Flutur plimba ursul prin Bacau

La conferinta de presa care a urmat l-am intrebat pe ministru daca nu crede ca festivismul cu care a fost intampinat poate fi interpretat periculos.

Mi-a spus ca n-a vazut festivism ci doar niste oameni sinceri care au fost bucurosi sa-si aduca la oras realizarile si ca trebuie sa redescoperim satul.

Inaugurarea a fost cam pe la patru seara. Conferinta de presa, undeva pe la sase.

A doua zi nu mai era nici urma tarani la Insula.