Grupurile de interese

Prefectul a batut cu pumnul in masa azi si s-a lamentat apoi ca exista un grup de interese care-i vrea capul. N-a dat nume, dar a spus ca acest grup de interese se afla in spatele unor atacuri media care incearca sa-l intimideze.

Nu e prima data cand prefectul arunca in scena grupurile de interese. Si nici singurul care utilizeaza aceasta sintagma.

Stim cu totii ca aceste grupuri exista, ca isi urmaresc prin diferite metode anumite interese si ca, uneori, presiunile se fac prin intermediul presei.

Numai ca, regula jocului spune ca taci si inghiti pana ce grupul de interese din care faci parte ia o hotarare de a contraataca.

Practic, scena politica e un imens teren de joc pe care se lupta grupurile de interse. Marele grup de interse al PNL, cu marele grup de interese al PD si cu marele grup de interese al PSD.

La randul lor, aceste mari grupuri au in componenta alte grupuri mai mici.

Vestea ce buna e ca, intr-adevar, exista grupuri de interese.

Vestea cea proasta e ca o stie toata lumea dar nu o spune. Nu fara dovezi.

Nimeni nu se apuca sa traga intr-unul din grupurile de interese si sa-l acuze ca il santajeaza, ca pune presa sa scrie asa si pe dincolo. Pentru ca, in lipsa de dovezi, risti sa te faci de ras si, mai rau, te pui rau, foarte rau cu presa. Cea ce e naspa. Se spune ca nimeni nu a castigat un razboi cu media.

Care, intre noi fie vorba, poate sa faca din tantar armasar in doi timpi si trei miscari. Un exemplu: se poate duce un ziarist la prefect si sa-l intrebe daca e adevarat ce se zvoneste si anume ca ar fi homosexual. Evident ca prefectul o sa nege. Dar, a doua zi, poate aparea pe prima pagina a gazetei un titlu mare: Prefectul neaga ca e homosexual. O poza mare si un sapou subtil in care sa se specifice ca in ciuda zvonurilor omul sustine cu tarie ca e hetero; pot fi scapate niste aluzii, se baga niste pareri ale unor persoane care sa nu aiba legatura cu subiectul dar care sa-si dea cu parerea: un medic despre ce inseamna homosexualitatea, eventual un gay renumit care sa-si exprime ce bine se simte ca e homo, o statistica referitoare la incidenta homosexualitatii precum si o lista cu politicienii gay celebri.

Nu s-a scris nicio minciuna, nu s-a calomniat, nu s-a insultat. Efectul, insa, ar fi devastator.