Cum furi documente secrete fara sa te prinda

  2
  18

  keyboardDom’ prefect a luat-o pe urmele lui Romica si si-a pus inca doi gardieni la usa, ca parca cei doi de la intrarea in Prefectura nu ajungeau. Deh, e semn ca poporul ii sufoca pe unii cu iubirea si au nevoie sa fie paziti.

  Dar nu, motivul pentru care au fost pusi doi politai de-ai primariei este ca se fura documente secrete. Asa a spus domnul prefect, asa scriu, ca nu pot sa distorsionez mesajul. Adica, politistii controleaza angajatii sa nu aiba cumva documentele secrete ascunse pe la chiloti? A, nu, nu-i cauta – a venit raspunsul. Atunci de ce sunt pusi cei doi purtatori de cascheta?

  Presupun ca pe post de sperietori.

  Ok, i-am spus ca documentele secrete pot fi transferate si altfel, prin e-mail, de exemplu.

  Ei, as, mi-a replicat sefa cancelariei. Nu se poate. Ba se poate. Ba nu se poate.

  Ei bine, se poate si inca in mai multe moduri.

  UNU

  Clasic, scanezi documentul, il atasezi la e-mail si il trimiti. Insa, fiind o institutie publica si secretoasa, s-ar putea sa aiba pe firul de internet, mai precis, prin server, un program de monitorizare. Asa ajungem la punctul doi.

  DOI

  Scanezi documentul si il criptezi cu PGP apoi il trimiti pe e-mail. PGP este un soft de criptare foarte ingenios si gratuit. Fara cheia de criptare nici o sansa sa decodezi mai devreme de viitoarea vizita a cometei Haley.

  TREI

  Daca nu ai PGP, scanezi documentul, ii schimbi extensia din jpg sau tif in txt sau mpg si trimiti pe e-mail laolalta cu alte documente cu aceasi extensie dar care sunt originale. Adica daca schimbi extensia in mpg poti trimite alaturi de doua-trei videoclipuri. La filtru sunt sanse sa se considere un clip cu erori.

  PATRU

  Sunt programe care ascund textele in poze. Pentru un text secret care nu necesita sa fie scanat si e de ajuns doar fisierul text de pe computer, softul e ideal.

  CINCI

  N-ai scanner. Scoti telefonul cu camera foto si tragi niste poze.

  O alta varianta: ai scanner, dar nu ai internet. Transferi documentele scanate in memoria telefonului. Ca varianta, poti trimite documentele prin e-mail daca ai wap pe telefon.

  SASE

  Instalezi un program de remote control. Acesta iti permite sa controlezi computerul pe care ai instalat softul de la orice alt computer. Pleci de la birou si inchizi numai monitorul. Ajungi acasa si te conectezi la computerul de la biroiu si transferi ce vrei. Daca e in retea, te poti conecta la celelalte computer, cu conditia sa fie deschise.

  SAPTE

  Copiezi datele care te intereseaza pe un USB key pe care-l porti ca breloc la cheile de la masina. Sau in memoria MP3 playerului.

  Si cred ca mai sunt si alte metode.

  2 COMENTARII