Ce e democratia

  Democratia este disciplina cazona liber consimtita.

  Mi-a placut expresia asta folosita de un mosulica venit sa-si spuna cuvantul la o sedinta de consiliu local la care politia primariei a incercat sa opreasca lumea sa intre in sala.

  Mosulica avea o problema cu elevii de liceu care, in pauze, veneau si fumau in spatele blocului sau.

  Politia primariei – fostii gardieni publici – primise ordin sa impiedice intrarea unor cetateni care fusesera convocati prin fluturasi de un anumit domn Botomei.

  Omu’ asta nu-i prea sanatos, insa, deocamdata face ceea ce ar trebui sa faca societatea civila care nu exista.


  Video: Vasile Botomei lipind afise in sedinta Consiliului local Bacau
  __________________________________________________

  Printre realizarile sale se numara faptul ca a impiedicat intentia primariei conduse de Stavarache sa distruga un imens loc de joaca (scranciobe, terenuri de sport, banci) amenajat de fosta administratie (Sechelariu) intr-un cartier. Pe locul respectiv ar fi vrut omuletii de la primarie sa construiasca un complex comercial. Te lua rasul cand citeai expunerea de motive in care motivau necesitatea urgenta a construirii unui astfel de centru in care locuitorii sa-si faca cumparaturile. Pentru ca zona respectiva e PLINA de magazine. De toate felurile. Ei, bine, Botomei a reusit sa impiedice in justitie distrugerea parcului de joaca.

  Omul, care e si decanul Baroului (constitutional), a pornit acum o cruciada indreptata impotriva cresterii tarifelor la apa rece. (In ultimii doi ani, tariful la apa rece a crescut cu 360 la suta in Bacau pentru ca Regia de Apa s-a imprumutat la BERD pentru a-si achita contributia proprie in cadrul unui grand european de vreo 40 de mil de euro pentru aductiunea de apa, statia de epurare si inlocuirea conductelor)

  A vrut de cateva ori sa ia cuvantul in cadrul sedintelor de consiliu local. Intai nu a fost lasat, a fost scos de politia primariei din sala de consiliu, a facut scandal, a lipit afise si a chemat lumea la dezbateri.

  Cam apatici bacauanii; n-au venit decat vreo 15 care, insa, au fost opriti de politia primariei la intrarea in cladirea Prefcturii, unde au loc de regula sedintele de consiliu local.

  Fac precizarea ca la poarta la Prefectura este un jandarm si un politist comunitar. De obicei. Atunci erau vreo sase politisti de-ai primariei care tineau lumea afara. Motivul: nu sunt locuri in sala.

  Cand a venit Romica, l-am intrebat daca sedinta mai este sau nu publica. Sigur ca da, a venit raspunsul. Atunci de ce nu sunt lasati oamenii sa intre? Romica a pus capul in pamant si a trecut mai departe.

  Cand a ajuns in sala de sedinte le-a spus sa-i lase pe toti sa intre.

  Ce a fost mai misto a fost o faza demna de anii ’50. Ca a venit si Botomei la sedinta, insa, pana sa i se dea cuvantul, au fost pusi cativa omuleti sa vorbeasca. Culmea coincidentei, erau dusmani de-ai lui Botomei, care aveau ceva de impartit cu el si venisera din spirit civic pentru ca, ziceau ei, sa vada lumea ce “corect” este cel care cheama oamenii la mitinguri.

  L-au infierat cu manie proletara pe omulet. Da’ asa semanau discursurile lor si vorbeau de parca stiau vorbele pe de rost…

  Jenant.