Cum schimba presa lucrurile

  Se intampla o nedreptate? Pac apare articolul la ziar si lumea se strange sa protesteze si in fata opiniei publice raii dau inapoi si se indreapta ce au strambat. E un cliseu? Da Dar nu in filmul asta, ci in filmele americane.

  La noi lucrurile stau altfel.

  In centrul orasului Buhusi, chiar in fata primariei, e un banner pe care scrie “V-ati desteptat destul! Cititi Lider de Bacau”.

  Aluzia e clara – Desteptarea e numele ziarului cu cel mai mare tiraj din judet, patronat de Sechelariu.

  Lider de Bacau a fost un saptamanal care a aparut cam sase luni intr-un tiraj confidential. Surse din tipografie sustin ca avea retur 80 la suta.

  Ziarul publica articole de mare priza la public: la magazinele lui Sechelariu cafeaua se vinde cu 6 milioane kilul; la crasma unui consilier PSD e cea mai scumpa bere din oras, samd.

  Alte surse sustin ca era finantat din umbra de Romeo Stavarche, primarul Bacaului. Sursele sunt credibile, mai ales ca singurele reclame din ziar erau ale unor firme de-ale bajetilor din gasca. Iar cei care erau “pictati” de autori ramasi neidentificati (ma rog, niste nume care nu spuneau nimic in presa locala) erau, culmea, cei care nu faceau sluj in fata preaminunatului primar. Intre cei busiti urat la ziar (fara dovezi, ca faza cu dovezile e demodata) erau si ziaristii incomozi pentru regim.

  Dar povestea e alta. Asta a fost doar contextul.

  Dupa ce a preluat functia de primar si dupa ce a trecut spectaculos de la PUR la PNL, Stavarache vrea mai mult. Vrea sefia PNL Bacau.

  La alegerile pe care le organizeaza chiar el din postura de presedinte interimar al liberalilor, pierde. La mustata, dar pierde. Cel care castiga e un liberal respectat, nu foarte batran, om de afaceri despre care nu s-a putut spune niciodata ca a dat tepe sau a facut afaceri cu statul. Numele sau, Ioan Chiriac.

  Desi el organizase totul, Stavarache urla ca alegerile au fost fraudate. Culmea tupeului, dar nu conteaza. Conteaza ca Bucurestiul decide sa se faca noi alegeri, la care candideaza singur primarul Bacaului. Si castiga.

  Urmeaza desemnarea prefectului. Intr-un coclav de-al liberalilor (care aveau dreptul sa-si desemneze candidatul) se voteaza. 84 de voturi pentru Ioan Chiriac, 1 vot pentru Gabriel Berca, un tip venit odata cu Stavarache la PNL de la PUR.

  Propunerea aterizeaza pe masa lui Tariceanu. Pe masa se afla si un ziar. Ati ghicit, se numea Lider de Bacau si publica pe doua pagini o poveste absolut cutremuratoare despre cum Chiriac este “tata” mafiotilor din Bacau.

  Rezultatul: prefect este numit Berca.

  Iata, deci, cum presa poate schimba lucrurile.

  Ca un epilog sa notam ca la cateva saptamani de la aceasta intamplare, finantarea ziarului este oprita. Directorul ziarului scoate un ultim numar pe banii lui, in care il face cu ou si cu otet pe Stavarache.

  Dupa care, desi n-a fost numar in care sa nu-l spurce pe Sechelariu, se duce si se angajeaza la ziarul lui. De unde i se face vand cateva luni mai tarziu.