Bancuri cu spioni

0
24

Afacerea spionajului pentru privatizarile din energie incepe sa semene tot mai mult cu un banc prost. O mostra din idiotenia anchetatorilor este oferita de Jurnalul National:

Un alt urmarit penal este Robert Marius Neagoe, directorul Directiei Juridice din OPSPI […] ar fi avut un oarecare rol in redactarea unor proiecte de acte normative ce ar fi avut ca scop favorizarea intereselor economice ale gruparii Stamen Stantchev. Sursa

Asta imi aminteste de o faza mai veche aparuta intr-un ziar central, cand un tip de pe la Giurgiu (subprefect sau ceva de genul acesta) era acuzat ca a falsificat hotarari de Guvern, punand chiar si stema Romaniei pe niste proiecte de HG. Pentru cine nu stie e o faza clara de fals in acte publice. Numai ca, din intamplare, chiar asa se procedeaza: pentru o chestiune locala proiectul de HG se redacteaza local, urmand ca Guvernul sa aprobe cu sau fara modificari hotararea.

Eu nu neg ca in toata aceasta afacere sunt niste chestii la limita legii sau chiar dincolo de ea.

Dar sa legi toata tarasenia de afectarea sigurantei nationale mi se pare prea mult.

[…] fapte de natura sa pericliteze siguranta nationala a Romaniei. Concret, interesele de securitate economica ale statului roman au fost prejudiciate prin distorsionarea grava a mediului concurential intern, dar si prin afectarea imaginii externe a Romaniei, in contextul in care tara noastra si-a asumat anumite obligatii in capitolul “Politica in domeniul concurentei”, din Tratatul bilateral de Aderare la Uniunea Europeana. Sursa

E prima data cand aud ca afectarea imaginii externe a Romaniei tine de siguranta nationala. Nu zic ca nu ar fi o chestie inteligenta, dar sunt multe alte cazuri in care a fost “afectata imaginea externa a Romaniei” si nu a fost acuzat nimeni de spionaj.

Dar, e bine. Afacerea de spionaj pica foarte bine. Deturneaza atentia de la scandalul pretului la gaze si arata un tap ispasitor.

Numai ca in acest caz e vorba de Credit Suisse First Boston sau Credit Anstalt Investment Bank. Care nu cred ca nu vor reactiona in momentul in care sunt acuzate de spionaj economic.