Doua cazuri

  1 Ziarist. Cam slabut ca si conformatie, daca suflai spre el il puneai la pamant. Probabil din acest motiv i s-a dezvoltat un sentiment de frustrare fata de toti. A aparut de nicaieri si a fost pus director la un ziar de la care fugise toata redactia, in grup.

  Punctul culminant al carierei lui de ziarist-director de ziar a fost cand mama readactorului-sef, care lucra ca femeie de serviciu la acel ziar (no comment) a fost stalcita in bataie de un boschetar, chiar in redactie, inainte de inceperea programului.

  Fara sa astepte o ancheta a politiei, fara sa astepte chiar rezultatele unei anchete jurnalistice, directorul de ziar a convocat o conferinta de presa si a anuntat ca boschetarul fusese pus de primarul orasului sa o bata pe mama redactorului sef ca represalii fata de articolele critice aparute in ziar.

  In acelasi timp, alte doua ziare din oras – unul al primarului si unul al dusmanilor politici ai acestuia – faceau anchetele. Ambele ziare au ajuns la concluzia ca a fost vorba de un incident izolat, fara legatura cu primarul si ca directorul ziarului ascunsese elemente importante, cum ar fi faptul ca boschetarul era o “cunostinta” mai veche a celor de la ziar, care-i mai dadeau bani din cand in cand.

  Ziaristul nu a mai rezistat mult in oras si s-a mutat in Capitala, sa conduca spre faliment un alt ziar.
  De acolo musca de fund pe ziaristii care au indraznit sa nu fie de acord cu ideea sa de complot.

  Cand unul dintre acestia l-a amenintat pe un grup de discutii ca o sa-i inmoaie oasele, ziaristul nostru a sarit de cinci metri in sus si a amenintat ca el e cetatean canadian si ca e protejat de Ambasada, sa vina politia si pompierii ca a fost amenintat cu moartea.

  Vine momentul 2004 si primarul este maturat de pe fotoliu. Cel care-i ia locul are nevoie de o presa favorabila. Ziarul fostului primar matura pe jos cu el, celalalt ziar il critica. Asa ca finanteaza un alt ziar unde vine director ziaristul nostru.

  Care are grija sa tranteasca de pamant cu toti dusmanii primarului actual, plus cu ziaristii care nu faceau sluj in fata acestuia.

  Un episod interesant s-a consumat intr-o parcare, cand locul pe care-l vana directorul de ziar a fost ocupat de alta masina. Directorul, asa sfrijit cum era, s-a repezit la soferul celalat si a inceput sa zbiere ca el e ziarist, si cetatean canadian pe deasupra, si sa-i lase locul de parcare.

  Soferul s-a uitat la el si l-a bagat in ma-sa fara discutie.

  Ziarul nu mergea bine. Pana cand primarul, care cumparase intre timp un radio, s-a hotarat sa taie finantarea.

  Atunci, directorul de ziar pune bani de la el si scoate un ultim numar in care i-o trage tare urat primarului. Dupa care se duce si se angajeaza la ziarul fostului primar. De unde i se face vant in cateva luni pentru ca era prea puturos sa vina la munca.

  2.Un cameraman. Iesit din comun. Curajos pana la inconstienta. Care negociaza cu sinucigasii sau care lasa camera in elicopter si sare in apa sa ajute jandarmii la inundatii.

  Pentru aceasta atitudine este premiat in cadrul unei manifestari mai largi, care cuprindea premii pentru mai multe personalitati ale unui an. Festivitatea este filmata de un alt cameraman, coleg cu primul.

  Cand ii vine randul acestuia sa-si ia premiul, camaramanul inchide camera. La indicatiile producatorului.

  Cand cameramanul care era premiat se duce sa-si ia premiul, colegul lui, care filma evenimentul, inchide camera, la indicatiile producatorului. Ca sa nu fie imortalizat celalalt in timp ce-si lua premiul.

  1 COMENTARIU