Big Mac si termopane

Intr-o sala intesata cu omuleti adusi de la firmele liberalilor, prospatul ministru al economiei, poetul Varujan Vosganian, a vorbiot despre realizarile guvernului Taricioiu.

Desi fusese prezentat ca discurusl sau va fi despre viitoe si strategia de dezvoltare liberala a Romaniei, Vosganian a vorbit mai mult despre trecut si PSD. Dusmanii nu se uita asa usor…

Dar nu asta e aspectul. Aspectul este ca, pentru a argumenta cresterea nivelului de trai petrecuta in cei doi ani de cand la guvernare este PNL (intre altii), ministrul economiei a dat ca exemplu faptul ca tot mai multi romani isi pot permite sa-si puna termopane.

Da, prin anii ’90 era la moda folosirea ca indicator economic a Big Mac-ului de la McDonalds. Cu cat i mai multi “Big Maci” iti puteai lua intr-o tara din salariul minim, cu atata nivelul de trai era mai mare.

Numai ca, nu cresterea nivelului de trai a determinat cresterea numarului de locatari care-si instaleaza termopane. Cunosc oameni al caror venit a scazut in acesti ani, dar care si-au pus termopane. De ce? Pentru ca pretul termopanelor a scazut atat de mult incat si-au putut permite, chiar si cu venituri mai mici decat in urma cu 2-3 ani, sa-si puna.

Iar pretul termopanelor a scazut pentru ca: a crescut concurenta si s-au ieftinit tehnologiile.