Proprietatea privata? Un moft

  0
  23

  Unii oameni au impresia ca daca au puterea de a vota ceva pot vota orice. Pot, de exemplu, abroga Legea gravitatiei. De ce? Ca asa vrea muschiul lor. Ca ei este puternici si campioni. Ca ei sunt la putere sa moara dusmanii de ciuda.

  Bunaoara, sa luam consiliul local. E format dintr-o mana de oameni care au avut norocul sa fie bagati in seam la partid sau care au contribuit la campania electorala cu bani.

  Oamenii se trezesc consilieri municipali, gata sa se sacrifice pentru binele locuitorilor urbei. Si se sacrifica. O firma, doua, trei care inchiriaza vad bun de la Primarie. Pentru asta trebuie sa voteze cum spune primarul.

  Un contract de studiere a rezultatelor imperecherii dintre un purice si un elefant. Platit generos de Primarie.

  Un contract de instalare a cosurilor de gunoi pentru firma ta, dar care in acte e proprietatea unei verisoare de-a treia.

  Si nu, domnii in cauza nu-s la PSD. Cei mai multi sunt la partidele aflate la Putere.

  Lunga introducerea, dar trebuiau facute prezentarile.

  Sa zicem ca primarul unui oras, de exemplu, Bacau, promite in campania electorala ca va construi un spital. Nesperat, castiga alegerile si trebuie sa construiasca spitalul. Un an, doi, merge sa duca alegatorii cu vorba. Ca nu e gata proiectul, ca Guvernul trebuie sa aprobe bugetul, ca inca nu e facuta licitatia…

  Dupa doi ani vine un nesperat ajutor de la Guverneanu: Executivul hotaraste sa construasca zeci de spitale in toata tara.

  Cu doar trei zile inainte de Anul Nou, primarul trebuie sa trimita la Bucuresti localizarea amplasamentului spitalului.

  Numai ca nu are pamant. Si atunci isi cheama arnautii si le zice sa caute.

  Bajetii vin cu o propunere.

  Asa se face ca onor consilierii au votat ca amplasamentul viitorului spital judetean din Bacau sa fie construit intr-o livada proprietatea unei firme private, care a concesionat pamantul de la Administratia Domeniilor Statului in 2000 pentru 49 de ani.

  Firma este una foarte cunoscuta, si are in derulare mai multe contracte de cercetare in valoare de un milion de euro. Si intr-o zi, cum isi bea cafeaua administatorul, ce vede pe fereastra? Niste oameni masurandu-i pamantul.

  Pentru ca Primaria spune ca pamantul e al ei si ca ADS a concesionat ilegal pamantul care nu-i apartinea. (Eu am o dilema mare aici: pamantul in cauza a fost obtinut prin desecare si imbunatatire funciara; nu stiu ca aceste terenuri sa fi fost trecute in proprietatea privata a localitatilor).

  E halucinant, totusi ceea ce s-a intamplat. Adica 20 de consilieri voteaza ca unei firme sa-i fie luat cu japca pamantul.

  Fara despagubire.

  Argumentul principal: Daca spun cei de la Primarie ca e pamantul lor, atunci asa trebuie sa fie.

  Ma gandesc cam ce reactie ar fi avut cei care au votat daca li s-ar fi luat pamantul de la firmele lor.