Subiectele de bac online. E bine, e rau?

Unii comentatori s-au vituperat ca Ministerul a publicat subiectele de bac. Din pacate, nu asta e cea mai mare problema a educatiei la noi in tara. Si pe vremea mea s-au dat subiectele la bac, ce-i drept numai la proba orala la limba romana. Nu stiu daca a fost bine sau rau; mie mi-a placut literatura si am luat 10. Am comis-o la scris, unde am luat ad-literam ce se spunea in subiectul doi si anume sa scriem in cateva randuri nu stiu ce impresii cu Mesterul Manole. Chiar cateva randuri am scris desi puteam umple cateva pagini. Asa ca am fost depunctat si am luat numai 8.

Dar sa revenim… Faptul ca se dau subiectele inseamna ca se vor gasi papagali care sa invete jumatate din ele ca sa obtina macar un cinci.

E problema lor; aveam colegi in facultate care recitau cursurile pe de rost. Asta nu inseamna ca si pricepeau despre ce e vorba.

Principala problema este ca scoala nu te invata sa te folosesti de ceea ce te invata separat la diferite cursuri. Nu te invata sa folosesti ceea ce inveti la matematica cu ceea ce inveti la fizica, de exemplu.

In zadar incercam sa inteleg ce e aia o integrala si la ce foloseste. Sigur avea aplicari in fizica. Dar cine sa stea sa faca aceasta simbioza in mintea noastra.

Sau, degeaba invatam la fizica sa calculam rezistenta in circuite, si alte prostii daca nu ne spunea nimeni cum sa aplicam in viata reala; cum sa combinam un solenoid sau mai stiu eu ce si sa facem o sonerie, de exemplu.

De fineturi legate de fizica cuantica m-am prins abia dupa ce am frunzarit o carte de popularizare a stiintei a lui Isaac Asimov – ce este atomul. Dar asta abia tarziu, cand nu-mi mai trebuia nota si nici sa invat balarii.