Experimentul esuat al chinezoaicelor

0
18

Ce n-am inteles eu din toata povestea cu chinezoaicele de la Bacau este de ce patronul a preferat sa dea 1.200 de lei pe luna unor muncitoare aduse din China in loc sa plateasca aceeasi suma romancelor.

La inceput el a zis ca nu gaseste romance care sa munceasca. Dar, cum celelalte firme din Bacau gaseau?

Apoi, femeile din Bacau sunt platite cu salariul minim pe economie. Teoretic era mai profitabil pentru el sa caute bacauance carora sa le plateasca 390 de lei pe luna, sau chiar 1.200 ca la chinezoaice.

Dupa ce a izbucnit scandalul, omul s-a sucit. Nu a vrut romance ca astea nu muncesc, se vaieta tot timpul, cauta sa scape cat mai repede acasa, ba le bate barbatul, ba nasc si isi iau concediu maternal…

La salariul minim pe economie, cred si eu ca rup usa sa fuga acasa.

Asa ca angajatorul si-a luat sclave din China. Care nu nasc, sint ca niste albinute, dorm si mananca dupa gratiile “campusului” organizat de firma si care nu comenteaza cand li se mareste norma pentru aceiasi bani.

A, ba da. Comenteaza. In scris cu furculita pe pielea patronului. Desi eu stiam ca mananca cu betigase.

Pentru a scapa de chinezoaice, p-atronul le-a impus acum un nou contract de munca.

Potrivit acestui document, confecţionerele ar urma să primească un salariu de 1277 de lei lunar, bani din care se vor retrage toate taxele şi impozitele pe care orice muncitor din România trebuie să le plătească la bugetul de stat.

Suma care rămâne după retragerea acestor bani nu se ridică nici pe departe la nivelul veniturilor de cinci-şase sute de dolari care li s-au promis la plecarea din China. În plus, muncitoarele asiatice susţin că norma pe care o au de făcut pentru a primi aceşti bani este mult prea mare şi nu poate fi îndeplinită în opt ore de lucru.

Angajatorul nu se asigură să le ofere posibilitatea de a lucra suplimentar cele 32 de ore lunar pe care ar putea să le facă pentru a primi un plus la salariu” Sursa

Lotul de chinezoaice e gata pentru repatriere, se pregatesc altele care vor spera sa castige 5-600 USD lunar undeva intr-o tara din Uniunea Europeana. Si care vor lua din nou teapa.