Si tu, Gandule?!

  5
  29

  Trei ziarişti cu angajamente semnate la Securitate, Doru Braia (Naţional TV), Cornel Ivanciuc (fost şef de secţie la Academia Caţavencu) şi Bogdan Chireac (Gândul), sunt la un pas de a primi rezoluţii de colaborare politică din partea Colegiului CNSAS, au declarat surse din cadrul instituţiei.

  Sursa

  5 COMENTARII

  1. Acum inteleg de ce s-au scris prostii despre ceangai in Gindul. M-au pus pe gand putin, dar mi-am dat seama ca sunt tot un fel de munca a fostei securitati de a mintii opinia publica, precum ca nu exista minoritati maghiare in Moldova, si ca ceangaii ar fi pur romani. Stie toata lumea ca e o prostie. Ceangaii sunt maghiari de origine, iar asimilarea fortata se face cu ajutorul bisericii catolice si a fostei securitati. Ce mai aparat!!!!

  2. Bibire de la budapesta? Cum e aerul pe acolo? Te duci si tu unda sufla mai bine? Care istorie o stii? Pe a lui Tismaneanu? Ia vezi ce zice: Politica de asimilare a regimului comunist a avut consecinÅ£e dramatice ÅŸi asupra situaÅ£iei ceangăilor din Moldova, comunitate formată din aproximativ 60 000 de persoane cunoscătoare de limbă maghiară în cadrul romano-catolicilor din judeÅ£ele NeamÅ£ ÅŸi Bacău. Primele încercări de asimilare forÅ£ată a ceangăilor datează din perioada interbelică, Biserica Catolică asumându-ÅŸi un rol important în acest proces. Facilitarea pierderii identităţii lingvistice a ceangăilor i-a permis Bisericii Catolice oprirea asimilării acestora în Biserica Ortodoxă (ANIC, fond PreÅŸedinÅ£ia Consiliului de MiniÅŸtrii – Serviciul Special de InformaÅ£ii, dosar nr. 63/1942, ff. 3-6.). Ca urmare a acestor politici, ceangăii nu au beneficiat de slujbe religioase ÅŸi educaÅ£ie în limba maternă.
   În cadrul ofensivei împotriva cultelor, Partidul Muncitoresc Român s-a folosit de Uniunea Populară Maghiară, facilitând înfiinţarea, începând cu 1948, a unei reţele de aproape 40 şcoli cu predare în limba maghiară în regiunile locuite de ceangăi, acestea având menirea să slăbească influenţa Bisericii în cadrul comunităţii. Şcolile au fost închise treptat în perioada 1953-1958.
   În anii 1970-80, în contextul accelerării procesului de asimilare, ceangăii care s-au declarat maghiari au fost persecutaţi de organele de miliţie şi de Securitate.