Cum se cenzureaza sub PNL

    1
    34

    Prin 2004, inainte de alegeri, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie realiza un material despre presa de investigatie din tara. L-au numit Jurnalismul de investigatie in presa locala s-a transformat in cainele de paza al patronului .

    La Bacau, oferta editoriala nu mai este atat de variata. Exista 3 ziare, din care doua cu proprietari implicati direct in politica. Ziarul Desteptarea, care face parte din trustul media cu acelasi nume, apartine primarului Sechelariu. Ziarul Monitorul de Bacau apartine fiicei senatorului PD de Bacau, Vasile Nistor. In sfarsit, “Ziarul de Bacau” este in proprietatea unor oameni de afaceri locali.

    Oameni de afaceri locali? CRJI nu a avut curajul sa spuna atunci ca Ziarul de Bacau apartine unui important membru al PNL Bacau, care avea afaceri cu Primaria lui Dumitru Sechelariu. Ce sa-i faci, s-au inselat ei si cu presa de investigatie din Cluj in acelasi material (La ora actuala, cele mai importante ziare din Cluj Napoca sint cotidianul Buna Ziua Ardeal si saptaminalul Gazeta de Cluj (ambele sub acelasi patronaj) care abunda in materiale de investigatie. Da, da, da… Apropo, materialul a fost finantat printr-un proiect PHARE).

    Am facut aceasta introducere pentru a sublinia ca acel ziar, proprietate a unor oameni de afaceri s-a luptat din greu cu Sechelariu si cu PSD.

    Ei, bine, acum la Primarie este Stavarache de la PNL.

    Si nu trebuie atins nici macar cu o floare…

    As fi lasat-o moarta cu faza in care directorul de ziarului a dat ordin pe la miezul noptii ca tipografia sa fie oprita si articolul meu sa fie inlocuit daca nu s-ar fi intamplat din nou.

    Sa ne intelegem. Ziarul de Bacau si-a castigat o mare faima pentru ca a avut curajul sa infrunte, de-a lungul timpului, potentatii zilei.

    Din pacate, toata aceasta faima este pe cale sa se duca naibii.

    Noul director al ziarului crede ca-si poate ajuta patronul daca cenzureaza toate articolele care i-ar putea aduce neplaceri. Neplaceri inseamna ca primaria sa se supere pentru articolele din ziar. Asta deoarece patronul are afaceri cu Primaria.

    Asa a disparut articolul meu in care aratam cum Primaria va pune mana pe niste instalatii de 220 de miliarde pe care va plati numai 70 de miliarde. Treaba poate deveni penala pentru ca, desi expertiza contabila scrie negru pe alb ca afacerea valoreaza 220 de miliarde, primarul Stavarash a taiat cu pixul 150 de miliarde si a spus ca el da numai 70 la CET, care se afla in subordinea Primariei.

    Azi trebuia sa apara un alt articol, in care se arata cum acelasi CET, pentru a-si acoperi “gaurile”, decide sa majoreze tarifele cu 17 procente. Printre motivatii, una absolut hilara: din cauza ca oamenii si-au pus repartitoare si si-au limitat consumul, a scazut cantitatea de agent termic necesar pentru incalzirea si, ca urmare, CET functioneaza sub capacitate si inregistreaza pierderi.

    O motivatie absolut ridicola, mai ales ca CET a fost cel care a propus cetatenilor sa-si puna repartitoare. Ca asta a fost din cauza ca acestea se puneau prin firma unui director de la CET, e alta treaba.

    Articolul a fost scris. Trebuia sa fie deschidere de ziar. N-a fost. Redactorul – sef a fost chemat la director si i s-a comunicat ca articolul nu intra.

    Le mai dau o sansa. La urmatoarea faza de felul asta imi bag picioarele cum au mai facut-o si altii.

    1 COMENTARIU