Baliverne europene despre inmormantarea romaneasca

  UE scumpeste inmormintarile, mortii vor trebui pusi in sicrie ecologice iar priveghiul se va face numai in capele autorizate. Toata lumea a auzit aceste prevederi care ne-ar fi fost impuse de UE. Ei, bine, uitati-le. Pentru ca nu sint decit un mit.

  La finele anului trecut, presa nationala le aducea romanilor o veste tragica: vor trebui sa renunte la ritualurile de inmormintare mostenite din mosi-stramosi pentru ca Uniunea Europeana ne va impune norme si in acest domeniu. Printre acestea prevederi referitoare la grosimea sicrielor, la dotarea acestora cu epurator ecologic, imbracarea mortilor cu haine biodegradabile sau interzicerea priveghiului acasa in favoarea capelelor autorizate. Numai ca, nimic din toate acestea nu e adevarat. totul e doar un mit. European, ce-i drept, dar mit.

  european union

  Problema reglementarii inmormintarilor de catre Uniunea Europeana nu a aparut doar in Romania. Anul trecut, doua ziare britanice – The Times si Daily Telegraph – publicau pe 10 aprilie o stire-bomba: Bruxelles-ul pregateste reglementari dure la adresa inmormintarilor traditionale irlandeze. Dupa aproape trei saptamini de la aparitia stirii, Reprezentanta Comisiei Europene in Anglia a dezmintit informatia si a precizat ca UE nu doreste sa emita nici un fel de norme de inmormintare.

  Singura directiva UE care s-ar fi putut interpreta in acest sens este directiva 98/8/EC, care dateaza din 1998 si se refera la produsele chimice dautatoare. Astfel, UE a publicat o lista cu substantele neacceptate din cauza efectelor negative asupra mediului si sanatatii oamenilor si animalelor.

  “Comisia a decis ca substantele folosite la imbalsamare sa fie incluse pe o lista de prioritati care va fi evaluata de autoritatile statelor membre din 2010” – se arata in raspunsul Reprezentantei Comisiei Europene in Anglia, care mai precizeaza ca imbalsamarile pot continu ca si pina acum iar statele pot cere aplicarea unor exceptii pentru substantele folosite la imbalsamare.

  2 COMENTARII

  1. ideea e ca CE spune ca nu intentioneaza sa reglementeze in niciun fel ritualurile de inmormantare; singura problema e cu anumite substante chimice folosite la imbalsamare.

   Prin urmare, parerea mea, nu conteaza in ce constau ritualurile de inmormantare, irlandeze sau romanesti, conteaza ca nu e nicio directiva europeana care sa spuna ca mortul se imbraca numai cu haine biodegradabile.