Blogger-ul care refuza sa-si dezvaluie sursele bate recordul de puscarie

  E vorba de Josh Wolf, care a fost arestat pentru ca a refuzat sa puna la dispozitia FBI niste inregistrari video cu niste confruntari intre politie si activistii antiglobalizare.

  E interesant ca media americana il asimileaza pe blogger cu jurnalistii; asta e bine de stiut avand in vedere discutiile recente din blogosfera romaneasca pe tema, asupra presupusei contradictii dintre cei doi termeni.

  josh wolfUn reporter american care a fost închis pentru că a refuzat să-şi dezvăluie sursele va deveni miercuri ziaristul care a petrecut cel mai mult timp în închisoare din acest motiv în istoria SUA, potrivit unor grupuri pentru apărarea presei.

  Josh Wolf, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat în vara trecută, după ce a refuzat să predea justiţiei o înregistrare video cu o manifestaţie desfăşurată la San Francisco împotriva summitului G-8 al celor mai industrializate ţări, care a avut loc în iunie 2005 în Scoţia.

  Miercuri, se împlinesc 169 de zile de când se află în spatele gratiilor, adică o cifră-record pentru SUA, notează AFP.

  Lucie Morillon, directoarea biroului Reporteri fără frontiere de la Washington, a subliniat că rămânerea lui Wolf în închisoare ”trimite un semnal negativ către lume, în măsura în care ar fi de aÅŸteptat ca o Å£ară democratică cum sunt Statele Unite să ridice foarte sus ÅŸtacheta când vine vorba de libertatea presei”.

  Imaginile incriminate arată incendierea voluntară a unei maşini de poliţie. Alte imagini similare au fost difuzate pe blogul ziaristului, care neagă însă că s-ar afla în posesia înregistrării cerute de poliţie.

  Judecătorul William Alsup l-a acuzat pe reporter de ultraj la adresa tribunalului, evitând să-i fie atribuit un atac împotriva confidenţialităţii sursei.

  Ziaristul a fost închis fără posibilitatea de eliberare condiţionată până la predarea înregistrării video sau până la expirarea perioadei de anchetă, adică iulie 2007.

  Recordul precedent de încarcerare a unui ziarist pentru protecţia surselor în SUA i-a aparţinut Vanessei Leggett, reporter independent, care a fost închisă timp de 168 de zile în 2001 şi 2002 pentru refuzul de a colabora cu justiţie într-un caz de crimă. ROMPRES