21 martie 2025

Intelectuali si locuri de munca

Pozitia lui Voiculescu fata de „intelectualii” care au semnat apelul de sustinere pentru Basescu are pe undeva o logica. Numai ca nu prea era el in masura sa ia cuvantul. Faptul ca a incercat sa contrabalanseze scrisoarea „intelectualilor” pur si simplu goleste de continut explicatiile sale, le demonetizeaza.

Insa, EVZ are grija sa i-o traga lui Voiculescu. Intr-un articol de opinie, Grigore Cartianu observa ca „intelectuali” ca Brancusi, Eminescu, Shakespeare, Dostoievski, Picasso, Mozart, Beethoven nu au creat locuri de munca.

Homer, poetul antichitatii, n-a creat locuri de munca. I-ar fi fost si greu, pentru ca era orb. Asta nu l-a impiedicat sa lase posteritatii nemuritoarele „Iliada” si „Odiseea”.

Shakespeare s-a ocupat cu alte „prostii” in loc sa creeze locuri de munca. Legenda spune ca, in tineretea sa, Maestrul Will a furat caprioare si a intrat intr-o trupa de actori ambulanti.

Problema este ca autorul articoluli, in dorinta de a-l besteli pe Voiculescu, face greseli flagrante de logica si confuzii voite.

INTELECTUÁL, -Ă, intelectuali, -e, adj., s.m. şi f. 1. Adj. Care aparţine intelectului, care se referă la activitatea minţii, la intelect. 2. S.m. şi f. Persoană care posedă o pregătire de specialitate temeinică şi lucrează în domeniul artei, al ştiinţei, tehnicii etc.; persoană care aparţine intelectualităţii. [Pr.: -tu-al] – Din fr. intellectuel, lat. intellectualis.

El s-a referit la „intelectuali” dar a furnizat numai nume de artisti, care conform definitiei de mai sus, reprezinta o parte a intelectualitatii, caracterizata, in principal, prin faptul ca lucrau individual. Nu aveau cum sa angajeze „uvrieri” sa le scrie cartile, sa le picteze tablourile, sa le compuna muzica.

A doua fractura logica se refera la fenomenul creerii locurilor de munca si care este un atribut exclusiv al sistemului capitalist. Homer nu avea cum sa creze locuri de munca pentru ca munca in antichitate nu era platita in sensul pe care-l cunoastem astazi. Nu exista o oferta si o cerere de forta de munca; nici macar conceptul de salariu nu era inventat inca. Iar munca fizica o faceau in general sclavii; cetatenii discutau in agora despre arte.

La fel, Shakespeare. In epoca sa tocmai se destramau relatiile sociale feudale. A murit inainte de data oficiala de nastere a capitalismului – 1642. Cu greu ar fi putut crea locuri de munca dat fiind faptul ca land-lorzii tocmai „eliberau” taranii de pe mosii ca sa fac pajisti pentru oile care dadeau lana.

Iar a treia si cea mai importanta problema, vorba unui cititor de pe site-ul EVZ:

care e legatura intre semnatarii scrisorii de sustinere a lui Basescu si marii artisti?
Ce legatura e intre Liiceanu ori Cartarescu si Shakespeare?
Ori numai faptul de a tine un pix in mana te face Shakespeare?
Asa judecand si dnia sa, Cartianu, este tot un pui de Shakespeare…

Alte titluri