Cum o da Micro$oft pe dupa gard

2
12

Directorul unei scoli satesti dintr-un catun amarat din Urali a fost acuzat de piraterie dupa ce a cumparat cateva computere pe care erau instalate versiuni piratate ale sistemului de operare Windows. Dupa ce Microsoft a refuzat solicitarea ex-presedintelui Mihail Gorbaciov de a-l ierta pe profesor, un reprezentant al filialei ruse spune acum ca, de fapt, compania n-ar avea nici o vina, ca autoritatile ruse aplica legile si ca ar fi bine daca s-ar ajunge la o impacare intre parti.

Alexander Ponosov, directorul scolii, este cercetat pentru ca a cauzat o paguba de 10.000 USD companiei Microsoft cumparand computere pe care era instalat Windows piratat. Daca ar fi gasit vinovat, el risca o pedeapsa de cinci ani de inchisoare. Ponosov a pledat nevinovat.

Alexander Ponosov

Alexander Ponosov (dreapta), in fata Curtii

Intr-o scrisoare deschisa adresata conducerii Microsoft, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a solicitat ca directorul sa fie iertat. “Alexander Ponosov este un profesor care a incercat sa educe copiii. Salariul primit pentru munca sa este mai mult decat modest. Pur si simplu nu exista comparatie intre salariul sau si salariul care este platit unui angajat obisnuit din compania Dvs.” – a scris Gorbaciov in scrisoarea deschisa. El a subliniat faptul ca toate computerele au fost cumparate cu sistemul de operare deja instalat.

“Cazul domnului Ponosov este de natura criminala, si de aceea Procuratura a decis sa inceapa procedurile legale” – a raspuns Microsoft. Noi credem ca justitia rusa va fi impartiala si respectam pozitia guvernului fata de protectia proprietatii intelectuale.

Proprietate intelectuala? Asta e o problema. Pentru autoritati. Pentru ca problemele legate de acest subiect raman piatra de moara care blocheaza discutiile cu privire la admiterea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului.

Alexander Ponosov

Elevii lui Ponosov

Poate ca problema ar fi ramas la acest stadiu. Povestea a fost publicata pe Internet, discutata si comentata. Iar Microsoft a cazut rau.

Si s-a decis sa schimbe macazul. Conform unei stiri publicate luni de RIA Novosti, filiala rusa a Microsoft Corporation spune ca mi are nici o legatura ci investigatia profesorului Ponosov. “Microsoft nu a depus plangere impotriva lui Ponosov. Cazul a fost deschis de autoritatile ruse in conformitate cu legile rusesti” – a declarat Olga Dergunova, presedinte Microsoft in Rusia si CSI.

Mai mult, ea spune acum ca Microsoft nu a dorit de la bun inceput sa deschida un proces civil pentru recuperarea prejudiciului. “Speram ca cest caz va fi rezolvat si ca profesorul se va intoarce la elevii lui” – a mai spus Dergunova.

Cam stranie schimbarea de opinie, nu-i asa?

Cazul de fata pune, dupa parerea mea, o problema majora: de ce autoritatile ancheteaza “incalcarea drepturilor de autor” fara sa aiba la baza o plangere a celui pagubit?

Daca mie imi fura bicicleta si nu ma duc sa depun plangere, politia nu are nici o baza legala sa-l caute pe hot. Daca imi pun windows piratat, Microsoft nici nu trebuie sa depuna plangere, politia se autosesizeaza.

Copyright ContraSENS

2 COMENTARII