Ce-as face daca as fi manager de ziar

gazette-mic.jpg

Dreapta – editia tiparita The Gazette, Colorado Springs, USA – editia electonica in stanga
—————————————————————

Presa scrisa o ia la vale rau de tot. Fenomenul e la fel de cert ca si incalzirea globala asa ca nu are rost sa ma mai chinui cu demonstratii.

Pe de alta parte, online-ul o ia razna in sus, ceva de speriat. Nu trebuie sa fii super-geniu ca sa descoperi o relatie de cauzalitate intre aceste doua chestii.

Daca as fi sef de gazeta cu responsabilitati si buget de cheltuit, m-as gandi putin si as face legatura. Vad ca deja tirajul se duce pe Apa Sambetei, publicitatea urla ca nu mai poate prosti la nesfarsit agentiile [de publicitate] cu tarife exagerate in raport cu vanzarile, patronul maraie.

Pentru ca, in general, in presa locala, patronul vine cu bani de acasa ca sa sustina gazeta.

Deci, ce fac? Il conving pe patron sa bage niste bani pentru dezvoltarea catre on-line.

Presupunand prin reducere la absurd ca nu ma concediaza si imi mai da si banii, ce as putea face?

As crea o echipa de maxim 10 omuleti.

Unul trebuie sa fie web-developperul. Treaba lui este sa faca site-ul, sa-l optimizeze, sa dezvolte (sau sa adapteze) aplicatii pentru ceea ce ma intereseaza pe mine. adica sa-mi bage site-ul in directoare, sa-l optimizeze pentru google, etc.

Altul s-ar ocupa toata ziua de rescris articolele din editia tiparita iar al treilea trebuie sa rescrie articolele de la concurenta, care au scapat ziaristilor mei.

Altul ar trebui sa se ocupe de un proiect care sa puna toata mica publicitate on-line. Inclusiv anunturi pe care sa le fure de la ziarele concurente.

Iar smecheria ar fi ca anunturile de mica publicitate publicate la mine pe site vor fi gratuite; accesarea lor va fi platita.

Cum? Prin card ar fi o idee; insa abia peste cinci ani. Acum as implementa un sistem de plata prin SMS.

Mai imi trebuie un om care sa se ocupe de sectiunea nationala-internationala plus unul care sa stie engleza (jurnalistica) si sa-mi traduca zece stiri locale pe zi pentru sectiunea in engleza.

Apropo de sectiunea in engleza, aceasta va contine si articole despre subiecte nationale si internationale, plus videocplipurii.

As mai face o intelegere cu televiziunea locala sa-mi dea zilnic cateva stiri pe care va trebui sa le editeze cineva de la mine si sa le transforme in flv-uri si sa le urce pe server.

Asta pentru sectiunea video a site-ului.

As pune jocuri pe site, as face si macar un blog asociat site-ului.

Daca m-as dezvolta, as face rost si de macar un cameraman care sa insoteasca ziaristii la evenimente sau reportaje.

(apropo, au venit niste ziaristi de la Le Nouvel Observateur sa scrie despre chinezoaicele din Bacau si aveau cu ei cameraman iar la Paris studio de editare video pentru site.

As face o sectiune de “ghid” al orasului: spectacole, concerte, crasme, etc.

Si dupa inca vreo cateva idei, m-as trezi din vis si m-as duce la munca.

Pentru ca niciun patron nu-mi va aloca buget de salarii pentru cei vreo opt omuleti enumerati pana acum si care mai devreme de doi ani nu vor produce decat cheltuieli; profitul se va vedea abia mai tarziu…

1 COMENTARIU