…and justice for all

0
18

Incerc sa-mi revin si sa mai scriu ceva. Oradeanul m-a rugat si-mi cer scuze ca nu am vazut mai devreme. Sa zicem ca s-a terminat cu saptamana mea de greva si incerc sa ma adun.

DECI, justitia din Romania... Sa zicem ca nu Bivolaru e masura justitiei. De bine, de rau, el macar a sta la inchisoare si a ‘gustat’ din painea puscariabililor. Drept e ca nici n-a stat prea mult si nici banii nu-i mai da inapoi.

Acum cativa ani, cand erau in floare afacerile cu benzina (stiti care, in CLU se adaugau fractii si iesea un produs care ardea in cilindri dar omora motorul in timp), mi s-a povestit de un tip care, inainte de orice afacere isi intreba avocatul: “cat pot sa iau pentru asta?”.

Daca, sa zicem, teapa pe care o tragea producea 10 miliarde iar el putea fi condamnat la maxim doi ani, facea afacerea. I se parea un risc rezonabil in raport cu profitul.

SA LUAM insa cazul Treptow. Sex cu doua fetite, una de 9 si cealalta de 12 ani. A fost eliberat mai devreme deoarece ar fi scris o nemaipomenita lucrare istorica despre Vlad Tepes.

Nu doar ca pedeapsa mi se pare prea mica (parca a primit numai 7 ani), insa a mai fost si eliberat inainte de termen. La americani, de exemplu, pedepsele s-ar fi adunat 7 ani pentru fiecare, adica 14, fara drept de eliberare conditionata.

justice imageDA, DAR Justitia e doar pentru prosti. In cazul Iovan, el a scapat pentru ca s-ar fi aflat in legitima aparare. A avut in sprijin jurnalisti, televiziuni, avocati si alti oameni influenti.

Un taran dintr-o comuna bacauana a surprins doi tigani (nu romi, tigani) ca-i furau lucerna de pe camp. Cand i-a luat la rost, aia l-au atacat cu furca. Omul s-a speriat si a tras cu arma de vanatoare. Pe unul l-a omorat. Acum e la inchisoare pentru sase ani.

Doua cazuri identice, doua sentinte total diferite.

Aceeasi Romanie, doua categorii de cetateni.