sâmbătă, decembrie 14, 2024

Statul incaseaza ilegal 20 de salarii. Minime

Daca va uitati pe factura de electricitate veti vedea scris intr-un colt (stanga, jos) curs valutar: 1 euro=3,5361 lei.

Cel putin asa scrie la facturile de la E.On Moldova. Cursul acela este din octombrie 2006 si apare la facturile din ianuarie si februarie 2007 si se refera la cursul de schimb la care este calculata valoarea accizei la energia electrica.

Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca in ianuarie 2007, statul romana a castigat din diferenta de cirs valutar 76,5 milioane de lei vechi din cele sase judete ale Moldovei. Asta de la consumatorii casnici. In februarie, statul a incasat in plus 82,6 milioane de lei vechi.

Poate ca suma o sa para mica. Dar e o problema de principii: daca tu, ca persoana fizica sau firma indraznesti sa nu dai cat ti-a calculat statul ca trebuie sa platesti pentru o taxa, mama lui proces-verbal te mananca. Ti se face somatie de plata si, in extrem te executa silit.

Ca sa nu mai vorbesc de anii in care rata inflatiei era scrisa cu trei cifre, cand statul iti impozita valuta din cont. Era ceea ce s-a numit atunci, impozitul pe inflatie: aveai 100 de dolari in cont (ca firma) care valorau, sa zicem, 3,5 milioane, peste o luna, suta aia de dolari valora 3,7 milioane. Deci, in conceptia statului, ai facut un profit de 200.000 de lei, care trebuia impozitat. Nu conta ca de fapt cei 200.000 reprezenta doar faptul ca s-a devalorizat leul, trebuia sa platesti impozit pe acest profit.

Revenind la acciza, valoarea in lei a celor 56 de eurocenti pe mia de kilowati/ora se stabileste o singura data pe an, in prima zi lucratoare din octombrie.

Ministerul de finante zice ca asa ne-ar fi impus UE.

Poate in UE, unde se stabileste acciza in euro, sa fie asa, ca un euro valoreaza tot un euro, pe tot anul. Dar la noi, valoarea unui euro se schimba in fiecare zi si ar trebui ca acciza sa se calculeze la valoarea euro din ziua platii, cum se face la Orange, de exemplu.

Am scris despre asta aici.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri