Republica Stavarache – trei ani dupa alegeri

0
17

Sondaj secret: Stavarache – doar 35 la suta * Primarul pierde sprijinul Bucurestiului * Proiecte faraonice pentru imaginea personala

Lumea vorbeste despre un sondaj secret referitor la intentiile de vot ale bacauanilor. Conform acestuia, actualul primar al Bacaului, Romeo stavarache nu ar avea decat 35 la suta din intentiile de vot, cu tendinta de scadere.

La alegerile din 2004, Stavarache a obtinut 63,69 la suta din voturi.

Un calcul simplu ne arata ca, in mai putin de trei ani, Stavarache a reusit sa piarda aproape jumatate din electorat.

O alta sursa sustine, insa, ca actualul edil pregateste o miscare surprinzatoare bazata pe bacauanii care locuiesc legal sau ilegal in orasul italian Torino.

Emisari de-ai primarului sunt de multa vreme la Torino, unde functioneaza o asociatie a romanilor, controlata de la Bacau. Stavarache a fost de mai multe ori la Torino iar trimisii sai au vizitat orasul de nenumarate ori.

Acum primarul Bacaului vrea sa faca un ziar in limba romana la Torino, lucru care nu ar fi rau, daca nu ar exista suspiciunea ca va fi doar un ziar electoral pentru sprijinirea actualului edil.


gasca-lui-stavarache.jpg Acum trei ani cativa necunoscuti puneau mana pe Putere in Bacau. Promiteau sa retrocedeze orasul bacauanilor; in schimb nu au facut altceva decat sa-i imite pe cei dinaintea lor

Fara presa

In Bacau, Stavarache a esuat in tentativa sa de a-si crea un trust de presa favorabil.

El reuseste sa controleze un post de radio, un ziar cotidian si vrea sa-si faca o televiziune. Postul se va numit 1 TV si ar fi un “frate” al postului cu acelasi nume din judetul Neamt, controlat de unul din fratii Goian.

Singura problema este ca e foarte posibil ca viitorul post de televiziune sa nu poata fi controlat de Stavarache, ci de o alta grupare politica, deloc apropaita, chiar ostila. Indiciu: primarul din Piatra Neamt.

Fara sustinere politica

Pe de alta parte, primarul Bacaului pare sa-si fi pierdut mult din sustinerea politica la nivel central. Si asta din cauza faptului ca a incercat sa se intinda mai mult decat ii era plapuma, incercand sa obtina, pe langa o serie de finantari preferentiale pentru obiective de investitii din Bacau si functii importante in PNL.

Pentru aceasta el a intins cam mult coarda santajului cu amenintarea plecarii din PNL la PLD.

Asa se face ca, o hotarare de guvern emisa cu o zi inainte de infiintarea PLD, in decembrie, si care prevedea construirea unui spital judetean la Bacau, cu fonduri guvernamentale, a fost retrasa si s-a pierdut pe traseul Guvern – Senat.

Dupa asta, cand a incercat sa candideze pentru un post de vicepresedinte al PNL (ianuarie 2007), a intrat in joc si Varujan Vosganian, care a si castigat.

Proiecte faraonice

Si in alt proiect initiat de el, Stavarache a fost lasat in offside de guvern: actualul primar a promis in campanie ca va construi un nou spital municipal. Timp de doi ani si jumatate, a anuntat prin toate mijloacele ca banii pentru aceasta investitie vor veni de la Bucuresti. Numai ca, tot prin decembrie, Tariceanu l-a lasat cu ochii in soare si in aceasta privinta: nici un ban de la Guvern pentru spitalul municipal.

Acesta va fi inceput cu bani de la bugetul local, insa nu se stie daca va fi si terminat pentru ca este vorba de o suma extrem de mare: 30-40 milioane de euro.

Pe zi ce trece se cristalizeaza opinia ca toate investitiile majore anuntate de actuala administratie sunt doar niste jocuri de imagine finantate cu bani de la bugetul local.

Am vorbit despre spitalul municipal, sa mai amintim aici cerbicia cu care actuala administratie direste sa cheltuiasca sume exorbitante, de care nu dispune, pentru modernizarea podului rutier de peste raul Bistrita.

Oficial, podul ar fi fost grav avariat de inundatiile din 2005. Neoficial, podul se afla la circa 500 de metri de barajul lacului de acumulare Bacau II, fiind protejat de asaltul apelor.

Fostul primar, Dumitru Sechelariu, despre care se pot spune multe, nu si ca nu ar fi avut anumite sclipiri de geniu, incercase sa faca o smecherie: a reusit sa incadreze podul in categoria Drumurilor Nationale pentru ca toate reparatiile si lucrarile de modernizare sa se realizeze cu bani de la bugetul central, nu din bugetul primariei.

Dealtfel, Sechelariu a reusit acelasi lucru cu doua artere importante care traverseaza Bacaul.

Insa, ambitia primarului Stavarache a decis altfel. Ambitia si anumite lucrari care sunt realizate de firma fostului primar acuzat de coruptie chiar de Stavarache.

De unde bani?

Daca ar exista bani, toate aceste proiecte nu ar fi o problema. Numai ca bugetul local, chiar si umflat artificial prin chichite contabile – nu poate suporta aceste investitii.

In plus, cu acordul tacit al consilierilor locali, Stavarache a reusit sa obtina aprobarea unui credit de 1.200 de miliarde de lei, pentru cofinantarea proiectelor europene si lucrari de investitii.

Creditul are o perioada de gratie de trei ani; deci va intra la plata la doi ani de la alegerile din 2008.

Bugetul local din acest an este de circa 3.500 de miliarde; in acesti bani au fost inclusi si cei 1.200 de miliarde plus inca aproximativ 1.000 de miliarde – incasari pe care se spera ca vor fi realizate in urma finalizarii unor investitii private gen Selgros sau Billa.

In mod normal, bugetul Bacaului este de circa 1.700 de miliarde.

De unde bani? Intrebarea ramane deschisa, chiar daca primarul a anuntat ca municipalitatea va aplica la fondurile europene. Primaria si-a facut chiar si un plan de investitii in valoare de 800 de milioane de euro pana in 2013. Cu 200 de milioane mai mult decat Zona Metropolitana Oradea.

Razboi pe plan local

Incet-incet, apar primele informatii referitoare la posibile fapte de coruptie savarsite de primarul Bacaului.

Au inceput sa apara informatii referitoare la faptul ca familia primarului ar fi fost anul trecut intr-un concediu in Tenerife impreuna cu reprezentantul unei firme germane (destul de necunoscute) care ulterior a castigat licitatia pentru grupul de cogenerare al CET Bacau – firma aflata in subordinea Primariei si unde director de marketing este cumnatul primarului.