Scrisoarea radioactiva

    Federatia Filatelistilor Germani a confirmat ca va prezenta la Expozitia Mondiala Filatelica EFIRO 2008 o piesa filatelica rara: o scrisoarea recomandata descoperita dupa explozia bombei nucleare de la Hiroshima din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care inca mai pastreaza urme de radiatii.

    Scrisoarea, ce urmeaza sa fie expusa in cadrul Curtii de Onoare din cadrul EFIRO 2008, a fost gasita in timpul lucrarilor de curatare a ruinelor unei banci din Hiroshima, la aproximativ doi kilometri distanta de epicentrul detonarii. Aceasta nu prezinta deteriorari exterioare, dar a fost iradiata. Din motive de securitate, a fost pusa intr-o manseta de plumb si acoperita cu sticla blindata, iar sub aceasta forma va fi prezentata si la EFIRO 2008.

    Ulterior, scrisoarea a ajuns un obiect apreciat de colectionari, trecand prin SUA si ajungand in Germania, acolo unde, dupa moartea posesorului ei, a fost achizitionata de Federatia Filatelistilor Germani ca o marturie importanta a timpului. Scrisoarea va fi prezentata la EFIRO 2008 ca un mesaj pentru pace si impotriva utilizarii armelor de razboi.

    Sursa: Comunicat de presa Posta Romana