Suspendarea lui Basescu: toata lumea pierde

0
17

Suspendarea presedintelui Basescu mi se pare o situatie de genul loose-loose, in care toti pierd, fara sa castige cineva.

E regretabil ca s-a ajuns aici, dar trebuie sa recunoastem ca nici una dintre parti nu a cedat pentru a incerca sa schimbe deznodamantul. Si poate ca o parte mai mare de vina o are Basescu.

La un moment dat, de cand s-a pornit tavalugul, exista o sansa ca situatia sa se finalizeze win-win, o situatie in care toata lumea castiga.

Iar momentul de inflexiune s-a produs destul de tarziu, adica timp ar fi fost pentru o negociere.

Din pacate, se prea poate ca inclusiv presa sa-i fi produs lui Basescu sentimentul ca este invincibil. Aceeasi presa care incearca sa creeze impresia ca presedintele a fost nedreptatit si de vina pentru tot raul din tara sunt oligarhii.

Principala vina pe care i-o reprosez lui Basescu este alunecarea spre populism. Faptul ca incearca sa creeze o dialectica de tip nou: oligarhi contra romani verzi.

E o reeditare a capitolului ’90 cand dialectica era de tipul “muncitori care au mancat salam cu soia” contra mosierii care s-au imbuibat in strainatate si acum vor sa ne ia bogatia ridicata cu sudoarea poporului.

Iar populismul lui Basescu a avut, din pacate, succes.