Relatia cu estul

0
30

est vest Caricatura lui CIOSU descrie foarte bine ralatia Romaniei cu tarile din estul Europei. In special cu Rusia. Ani de zile toata lumea a transformat Rusia intr-un Bau-Bau.

Poate ca unii aveau dreptate.

In fata acestei sperietori, toate fortele politice au incercat cu disperare sa convonga publicul ca nu doresc nici un fel de apropiere de Moscova, ba chiar ca sunt anti-Rusia.

Din pacate. Pentru ca Rusia este o piata enorma. Cu raketi, cu oligarhi, dar este o piata. Iar Romania era prezenta pe aceasta piata. Nu pentru ca produsele romanesti ar fi fost de cine stie ce calitate.

Ci pentru ca la momentul ’89 s-a intamplat sa fim prezenti acolo.

Dupa ’90, politicienii au facut tot posibilul sa se indeparteze de Rusia. In ciuda eforturilor oamenilor de afaceri de a convinge Guvernele sa dea o mana de ajutor stabilirii de relatii de afaceri cu aceasta tara de la care importam gaze si petrol. Printre altele.

Una dintre initiative era crearea unei case de compensatie pe relatia cu Rusia: noi le dadeam mobila, carne si alte produse iar ei ne dadeau gaze si petrol. Casa de clearing facea intermedierea la nivel guvernamental.

N-a fost sa fie si imensa piata a Rusiei a fost ocupata de alte tari, mai putin sensibile la asocieri politice de genul Moscova=comunism. Pe polonezi nu i-a interesat ca ar putea fi acuzati de o apropiere prea mare de Kremlin si au intrat bine pe piata. Romanii n-au avut decat de pierdut.

Ca asa e in tenis.