O mica retrospectiva

0
16

Mai sunt cateva zile si se implinesc fix trei ani de la alegerile locale, cand, pe un enorm val de
simpatie, conducerea Primariei Bacau a fost preluata de un obscur, pe atunci, inventator. Numele lui: Romeo Stavarache. La trei ani de la momentul in care Sechelariu parasea, in huiduielile multimii, sediul Primariei pe care o condusese doua mandate, lucrurile au evoluat. Simpatia de care s-a bucurat la inceput noul primar a inceput sa se risipeasca pe masura ce asteptarile cu care a fost investit au ramas neimplinite.

Pe plan politic, noul primar a avut grija sa faca exact ca predecesorul: sa-si subordoneze prin diferite metode Consiliul local, membrii acestuia, indiferent de partidul din care proveneau, votand la unison proiectele propuse de municipalitate. Numai ca, anii au trecut si prea putine din proiectele votate in Consiliul Local au fost puse in practica. ~n schimb, ca intr-un scenariu copiat dupa romanul lui Orwell, 1984, populatia este informata, prin oficiosul tiparit de Primarie, ca lucrurile merg tot mai bine, ca lucrarile la santierele deschise de municipalitate sunt in grafic si ca Bacaul progreseaza.

Putinii adversari politici ai edilului Bacaului sugereaza, insa, ca treburile merg tot mai prost in
Bacau. Un oras, altadata numit “locomitiva economica a Moldovei”, pierde tot mai multe oportunitati pentru ca, zic adversarii primarului, nu exista putere de negociere. Bacaul a pierdut putinii reprezentanti din Guvern in fata Iasiului, de exemplu.

In timp ce economia judetului, si a municipiului, merge tot mai prost iar activitatile productive se
reduc, administratia locala se mandreste cu supermarketurile care se construiesc. Si care isi vor
face datoria de a aspira banii trimisi de bacauanii plecati la munca in strainatate.

Exista, ce-i drept, unele proiecte mari cu care Primaria iese mereu in fata. Unul este proiectul aductiunii de apa finantat printr-un grant ISPA, care, insa, a fost castigat de vechea administratie. Mai exista proiectul unei gropi ecologice regionale si a unui Centru de Afaceri. Primaria a mai promis un spital municipal nou-nout, care, insa, a fost refuzat la finantare de Guvern si care va fi construit pe banii comunitatii. La fel se intampla si cu reparatia unui pod strategic, peste raul Bistrita. Podul a inceput sa fie reparat cu bani din bugetul local, la care se adauga sume venite de la Guvern, insa reprezentantii fostei administratii reproseaza actualilor edili faptul ca nu au continuat ideea pe care o incercasera – de a trece podul in administrarea Drumurilor Nationale astfel incat toata cheltuiala sa fie suportata de Guvern.

In Bacau s-au reparat si construit strazi. Unele licitatii au fost castigate, insa, de apropiatii actualei administratii prin metode nu tocmai ortodoxe. Cand s-a aflat acest lucru, a fost sesizata Politia. Dosarul sta, insa, de un an in “cercetari”.

Pe de alta parte, exista tot mai multe semnale ca edilul bacauan se pregateste sa schimbe din nou partidul. Dupa ce, imediat dupa alegeri, a trecut de la fostul PUR la PNL, se pare ca primarul Bacaului se pregateste sa-i paraseasca pe liberali pentru democrati. Motivul pare sa fie faptul ca primarul ar fi intins prea mult coarda in relatia cu seful partidului, prim ministrul Tariceanu.

Evident, primarul mai are un an in care sa demonstreze ca merita sa fie ales pentru un nou mandat. An in care, ca si fostul edil, va incepe sa deschida o multime de santiere si sa asfalteze strazile.

PS

Am vazut tot mai multe comentarii pe Ziarul de Bacau ale unor cititori care il regreta pe Sechelariu.

Ziarul de Bacau nu a fost, totusi, un ziar care sa-l ierte pe fostul primar, ci chiar l-a tocat marunt-marunt. Prin urmare, zic eu, ca in randul cititorilor obisnuiti ai gazetei nu intra si fanii lui Seche.

De aceea si mirarea mea.