Armatei americane ii plac jurnalistii. Morti

Saeed Chmagh and Namir Noor-Eldeen Namir Noor-Eldeen si Saeed Chmagh, fotograf Reuters si asistentul acestuia, care au murit joi in Irak, au fost ucisi de un bombardament al armatei americane executat la intamplare. Odata cu ei au mai fost ucisi inca 9 civili.

Cei doi sunt doar un exemplu din lunga lista a reporterilor ucisi de soldatii americani in Irak. Americanilor nu le plac ziaristii in zonele de conflict. Mai ales in Irak. Pentru ca relatarile lor arata ca intreaga strategie de “pacificare” a Irakului este gresita. Gandita gresit si aplicata gresit.

Conform Reporteri fara frontiere, din martie 2003, in Irak au murit 191 de ziaristi si asistenti ai acestora, 14 au fost rapiti si doi sunt inca dati disparuti.

Tot mai multe voci sustin ca Armata americana incurajeaza ostilitatea fata de ziaristi.

Cei care au curajul sa o spuna, isi pierd, insa slujbele, cum a fost cazul lui Eason T. Jordan,  st Chief News Executive la CNN. El a demisionat in 2005, dupa ce a facut o remarca la Davos, spunand ca trupele SUA iau ca tinta jurnalistii.

Revenind la cazul celor doi angajati Reuters, ei au murit ucisi de tiruri trase la intamplare de un elicopter american:

Unul dintre martorii oculari intervievati de Reuters, Karim Shindakh, a declarat ca cei doi jurnalisti fotografiau o cladire avariata, moment in care un elicopter american “a inceput sa traga la intamplare, iar mai multi oameni au fost raniti. Un microbuz a sosit pentru a evacua ranitii. Acestia [americanii] au lovit microbuzul si i-au omorat […] pe cei doi jurnalisti”. (Sursa)