Ce site de videoclipuri alegem

  Poate tutorialul de mai jos nu pare interesant pentru cei care au “vechime” in problema. Dar poate fi de ajutor pentru cei ce sunt abia la inceput.

  Tot mai multe site-uri cu continut video apar pe net. Cele mai multe lucreaza cu “materialul clientului”: fiecare este liber sa incarce un videoclip pe un server, astfel incit imaginile filmate
  de el sa poata fi vazute de lumea intreaga.

  Nici nu ai nevoie de o camera video performanta. Poti filma cu
  telefonul sau cu o camera foto. Oricum, filmele tale vor fi p relucrate entru a fi transformate din formatul .avi in .flv. Transformarea are rolul de a reduce dimensiunea fisierului astfel incit filmul sa nu ecesite downlodarea si sa poata fi vazut in timp real pe un player incorporat in site. De aici si pierderile de calitate a imaginii.

  Deci, am un videoclip, ce fac cu el? Inainte de a-l “urca” pe un site nu ar fi rau sa trecem citeva informatii personale. Acest lucru se oate face cel mai simplu cu Movie Maker, un program incorparat, in general, in Windows XP. Acesta permite o prelucrare sumara a ideoclipului, adaugare de muzica si text, crearea de generice, tranzitii de la o scena la alta, etc.

  La final, programul salveaza videoclipul cu extensia .wmv (Windows Media Video).

  Alt soft este Adobe Premiere, insa acesta nu este gratuit si e putin mai complicat.

  Ce site aleg?

  Inainte de a alege site-ul pe care sa tansferi filmul, trebuie sa
  stabilesti motivul pentru care vrei sa incarci videoclipul. Daca ai nevoie de film pentru a-l pune pe site-ul firmei (si in felul acesta sa scutesti consumul de banda de internet), trebuie ales un site cu un player si o calitate a imaginii mai bune. De exemplu SoapBox sau BrightCove . Pentru un blog merge si popularul YouTube sau românescul Trilulilu .

  Pentru optiuni mai interesante, cum ar fi crearea de play-list-uri care sa fie incluse in site – ideal este DailyMotion iar daca videoclipul tau este destul de haois si interesant, il poti pune pe Metacafe .

  Exemplu de juke-box care poate fi integrat in site-ul tau. Poate prezenta numai videoclipurile tale (odata incarcate pe site-ul Daily Motion, devin vizibile si pot fi vizionate pe site-ul tau) sau videoclipurile de pe DailyMotion pe care le selectezi ori de pe canalele care te pasioneaza.

  juke box

  Acesta din urma are un program interesant de “Producer Reward”, prin care acorda cite cinci dolari pentru fiecare mie de vizualizari. Cu conditia sa depaseasca 20.000 de vizualizari si sa obtina cel putin trei puncte din cinci din partea utilizatorilor.

  Cum se pune videoclipul in site-ul tau? Este foarte simplu. Trebuie sa gasesti codul “Embed” si sa-l copii in site. Interesant este ca acesta poate fi manipulat astfel incit dimensiunea filmului sa se incadreze perfect in blogul sau site-ul tau.

  Cum copiez un film de pe YouTube

  Multa lume e pasionata de YouTube. Site-ul nu permite, tehnic, copierea videoclipurilor pe computerul personal. Exista, insa, o sumedenie de tehnici care fac acest lucru. Cel mai simplu este sa recuperezi fisierul .flv din Temporary Internet Files.

  Sistemul merge ideal cu Internet Explorer. Mergi pe Tools – Internet Options, click pe Delete Cookies si Delete Files (ca sa nu cauti dupa aia prea mult), deschizi URL-ul la care se afla videoclipul, il vizionezi (e de ajuns sa-ti arate ca s-a incarcat tot) si apoi iar Tools – Internet Options – Settings – View Files si cauti fisierul care are extensia .flv. Uneori se ascunde bine, asa ca te poti uita dupa fisierul cu cele mai mari dimensiuni. Il copiezi undeva, ii dai o denumire, si, daca nu are extensie, ii pui .flv.

  Daca vreti ceva mai simplu, mergeti pe www.keepvid.com, introduceti adresa filmului de pe YouTube si selectati optiunea YouTube din cimpul din dreapta.

  Veti primi un link de download. Fisierul astfel salvat poate rula cu Classic Media Player, cu VLC, sau cautati un player pentru .flv, numit Riva.