Despre oligarhi

0
16

1. Imi amintesc prin campania electorala din 2004, cum Basescu vorbea cu pasiune despre “JAFO”. Adica despre jaful de la RAFO. Prea putini si-au pus problema ca principalul beneficiar al acestei campanii negative la adresa celei mai moderne rafinarii din tara era Patriciu, care sponsoriza (si) campania Aliantei DA.

Au trecut alegerile, onestenii, cunoscuti pentru “pasiunea” cu care votau PSD au votat in masa cu Alianta DA si a inceput dezastrul.

RAFO s-a inchis o perioada, s-a repornit, apoi iar s-a inchis. Platforma petrochimica s-a dus dracului si un oras cu 50.000 de locuitori, principalul centru industrial al judetului Bacau, a intrat in colaps.

Cel care a jubilat a fost, evident, Patriciu. Scapase de un concurent foarte important. Piata rafinariei onestene a fost ocupata de Petromidia.

Dupa ce lumea a inceput sa se trezeasca si sa-si puna intrebari iar Patriciu a inceput sa aiba probleme cu Justitia, a inceput agitatia. RAFO dadea un miliard de euro la buget; era principalul contribuabil al judetului. Din cite tin minte, cam jumatate din incasarile bugetare ale judetului Bacau veneau de la RAFO.

A fost chemat Stolojan. In 2005 inca era consilier economic al lui Basescu. Omul s-a codit. “Ce sa le spun eu oamenilor aia, ca rafinaria nu se poate redeschide din cauza ca un important lider politic beneficiaza de pe urma inchiderii ei?” – ar fi spus el la un tete-a-tete cu liderii politici bacauani.

RAFO este pe cale sa reinceapa productia. E destul de tarziu si lumea incepe sa se intrebe daca mai rezista instalatiile. Care se corodeaza foarte usor daca nu circula petrolul prin ele.

2. Fiul unui oligarh “bun”, adica unul care a incasat bine de la PSD si acum sta de-a dreapta lui Basescu, are niste probleme. A fost plecat o mare perioada de timp in tari straine si, cand s-a intors, a fost inmatriculat foarte usor la un liceu si a dat si bacul, pe care l-a luat foarte bine.

Elevul in discutie este baiatul unui important om de afaceri din România. Exista voci care sustin ca in schimbul anumitor servicii, omul de afaceri ar fi sponsorizat asfaltarea curtii colegiului.

MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI IN ADMINISTRATIE
INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI ROMANE
INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN BACAU
NR. 10.409/13.06.2007

La solicitarea dvs. adresata, in baza Legii 544/2001, institutiei noastre privind existenta unei plangeri referitoare la modul in care s-au incheiat mediile in cadrul Colegiului National Ion Ghica Bacau, pentru un elev cu numele de Casuneanu, va comunicam urmatoarele:

In luna aprilie 2007, la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau s-a primit o sesizare anonima, privitor la o serie de nereguli de la colegiul susmentionat, printre care se semnala si faptul ca elevului Casuneanu I. i-au fost incheiate nelegal mediile pentru clasa a XII-a.

Intrucant, in urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca faptele sesizate nu sunt de competenta politie, la inceputul lunii iunie 2007 a fost intocmit referat de declinare a competentei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau.

Cu stima,

SEFUL INSPECTORATULUI
Comisar Sef de politie
ALEXA STEFAN

Cazul a trecut de politie si e pe undeva la Parchet. Unde va fi ingropat.