Pasta de dinti chinezeasca, otravita de presa

  0
  13

  Mi-am amintit de isteria de acum cateva zile in legatura cu pasta de dinti chinezeasca “otravitoare”. Pro TV a dat semnalul de atac:


  Revoltator: Vietile romanilor, puse in pericol de o pasta de dinti toxica
  In doze mari, este letala. In Spania si in SUA a fost interzisa, iar Comisia Europeana a avertizat toate tarile membre. Autoritatile romane au aflat de pericol, dar sunt depasite de situatie: inca nu stiu unde ar putea face analiza chimica a pastei de dinti.

  Si TVR si Realitatea au dat subiectul, dar mai domol.

  Mi se pare revoltator nu ceea ce afirma Pro TV ci ceea ce a facut: a amestecat subiectele, a dat informatii total aiurea, si a creat un subiect de senzatie fara sa se gandeasca la consecinte.

  Care sunt problemele:

  1. Pasta de dinti interzisa in Spania este alta decat cea din SUA. In Spania marcile vizate erau Spearmint si Trileaf Spearmint [sursa]
  In SUA, conform FDA, marcile sunt Cooldent Fluoride; Cooldent Spearmint; Cooldent ICE; Dr. Cool, Everfresh Toothpaste; Superdent Toothpaste; Clean Rite Toothpaste; Oralmax Extreme; Oral Bright Fresh Spearmint Flavor; Maxam; Bright Max Peppermint Flavor; ShiR Fresh Mint Fluoride Paste; DentaPro; DentaKleen; si DentaKleen Junior [sursa].

  2. Pe langa acestea se mai adauga o pasta numita… Colgate. Care a fost interzisa in Canada si in statul american Massachusetts [sursa]. E drept ca e vorba de niste loturi fabricate in China si Africa de Sud.

  3. Dietilenul glicol, acea “otrava” mentionata in stirea ProTv si alte surse, este periculoasa doar in cantitati mari si daca este inghitita:

  Conform opiniilor specialistilor, nu avem de-a face cu un risc major imediat pentru siguran?a consumatorilor, neexistând informatii privind otravirea cu aceasta substanta prin utilizarea produsului respectiv. Pentru produsele notificate, exista posibilitatea unui risc minim privind consumatorii care utilizeaza astfel de pasta de dinti, doar prin absorbtia substantei la nivelul cavitatii bucale prin efect cumulativ în timp. [sursa]

  Mai mult: dietilenglicol-ul este un lichid incolor, solubil în apa, folosit frecvent în lichidul de frâna si ca aditiv în combustibilii auto, dar si în industria tutunului, a hârtiei si cleiurilor. Ingestia unor cantitati mari de dietilenglicol are efecte toxice, determinând leziuni ale rinichilor, inimii si sistemului nervos.

  4. Autoritatile romane nu numai ca au stiut unde sa fac analiza chimica, dar au si facut-o. Si a rezultat ca loturile din cele doua marci aflate in Romania (similare cu cele din Spania) au o concentratie mai mica de dietilen glicol:

  – probele prelevate de OJPC Dâmbovita:
  a) Spearmint Tri Leaf Travel Pack (25 ml) – 5,4% concentratie de dietilen glycol;
  b) Spearmint Tri Leaf Family Pack (100 ml) – 0,024%.

  – probele prelevate de OJPC Ilfov:
  a) Maxam Multi Action (100 ml) – 0,05% concentratie de dietilen glycol;
  b) Spearmint Tri Leaf (100 ml) – 0,028%.

  – probele prelevate de Oficiul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti:
  a) Maxam Coolmint (50 g) – 0,04% concentratie de dietilen glycol.
  [sursa]

  In Spania, concentratia era de 7, respectiv, 8,3 la suta.

  Acum, sa vedem cat de periculoase sunt pastele astea cu dietilen glicol. Astea din Romania. Dietilenglicol-ul este periculos daca se inghit intre 0.014 si 0.170 mg pe kilogram corp. [sursa]

  Adica, la un adult de circa 80 de kilograme, doza periculoasa este intre 1,12 si 13.6 mg.

  Daca avem in vedere ca densitatea acestei substante este de 1,118, facem un calcul simplu si ne da ca un tub de 100 ml contine 0.0268 mg de dietilen glicol. Adica, pentru o doza periculoasa, omul nostru de 80 de kg trebuie sa inghita intre 41,7 si 507,56 de tuburi de pasta Spearmint Tri Leaf Family Pack.

  Mai periculoasa pare Spearmint Tri Leaf Travel Pack la 25 ml tubul, cu concentratia de 5,4 la suta. Dar si acolo trebuie inghitit intre unul si noua tuburi.

  Concluzia? Spalati-va pe dinti!