Cum ii determina liberalii pe ziaristi sa devina pesedisti

1
22

Discutam ieri cu un coleg de breasla situatia presei locale. Cu demisiile ziaristilor cauzate de patroni obtuzi, cu estimari cu privire la ce se va intampla dupa ce se va instala noul patronat la Ziarul de Bacau, etc.

La care colegul respectiv face o afirmatie care poate sa para socanta: “Uite-asa liberalii ii determina pe ziaristi sa se faca pesedisti”.

La prima vedere pare un non-sens. Dar nu e.

Inainte de 2004 au existat o sumedenie de presiuni din partea PSD asupra ziarelor si ziaristilor. Campion a fost fostul primar.

Dar, in general, se instalase un status-quo. Ceva de genul “eu stiu ca tu o sa scrii urat despre mine daca ma prinzi pe picior gresit si eu stii ca tu stii ca eu stiu…”

Din acest motiv se actiona la fereala. Se zambea frumos la conferintele de presa chiar daca, probabil, ca in loc de ceasca de cafea, personajul ar fi preferat sa puna mana pe un ciomag.

Acum situatia e total diferita. Amenintarile sunt pe fata, magariile se fac fara fereala pentru ca ei stiu ca noi stim ca ei stiu ca noi stim ca o sa scriem degeaba. Ca nu va publica nimeni povestea.

Iar cine o va publica o va face atat de imposibil de citit si impanata cu tot felul de prostii ca nimeni nu va crede ceea ce scrie.

Maine va fi o zi interesanta.

1 COMENTARIU

  1. Situatia presei locale bacauane este dramatica. Pe alocuri, tragica, deoarece asistam la o coma prelungita, ce va fi urmata, neaparat de un deces al presei libere. In acest moment, doar Semne Particulare poate sa publice anchete. E adevarat, pe de alta parte, ca nici nu mai e mare lucru de publicat pe la alte ziare, pentru ca nu mai face nimeni anchete, deci nu mai area cum sa opereze cenzura.
    Cit despre partea cu PSD, e clar ca eu n-as mai scrie azi ca pina acum vreo 3 ani. Nu pentru ca pesedistii ar fi neaparat mai buni, ci pentru ca, iata, se poate si mai rau. Si inca ceva: pesedistii nu m-au amenintat niciodata, pentru ca preferau sa discute. Cei pe care i-am cunoscut eu. Despre ce se intimpla acum, daca punem cap la cap, iese un film de groaza. Dar asta si din cauza unor ziaristi idioti sau corupti. PAi de unde crezi ca au tras concluzia unii oameni politici ca ziaristii trebuie sa scrie la ordin? Tot de la muhaiele… Dar deja am intrat in alt subiect