Politica si pensii

Vedeta sezonului estival este decizia de majorare a pensiilor. PSD a vrut sa-si faca ceva campanie pe tema asta ca sa mai auda lumea de partid, liberalii, care nu au uitat, probabil, faza cu marirea pensiilor agricultorilor, au preluat initiativa si s-au contrat cu partidul Basescului pe aceasta tema.

Rezultatul este discutabil. Avem un sondaj care a aparut, avem un sondaj in replica la primul si avem inca un sondaj care a aparut ca un Armaghedon si pe care nu-l recunoaste nimeni.

Primul sondaj (Gallup) dadea o scadere a increderii la Basescu cu 16 procente fata de iunie si toata lume a pus-o pe seama impotrivirii fata de cresterea pensiilor. Cu numai cateva zile inainte, un sondaj CURS dadea 55 la suta pentru Basescu.

Gallup spunea ca in mai, presedintele avea o cota de incredere de 63 de procente, in iunie a coborat la 59 la suta, pentru ca in iulie sa ajunga la 43 de procente.

Dupa aparitia sondajului Gallup, apare un sondaj IMAS in care Traian Basescu este cotat, in luna iulie, cu 51 la suta la capitolul “incredere”.

La cateva zile, mai apre un misterios Gallup, care, insa, nu spune nimic despre Basescu (sau nu am reusit eu sa aflu), dar care da si mai accentuata caderea PD.

In Gallup (primul) PD avea 41 la suta, IMAS dadea (43 la suta, fata de 50 la suta in iunie) iar misteriosul Gallup il cobora la 37 de procente.

Problema este ca acest din urma sondaj Gallup apare de nicaieri. A venit pe faxuri la ziarele centrale iar directorul de cercetare al Gallup Romania, Alexandru Toth, a declarat pentru Jurnalul National ca nu stie nimic de acesta.

Ce trebuie sa intelegem din toate aceste cifre?

Nimic. Dar absolut nimic. Baietii care au lucrat la decredibilizarea presei au lucrat intens si la decredibilizarea sondajelor.

Practic, suntem ca dupa o lovitura atomica, al carei puls electro-magnetic a distrus tot ce inseamna circuit electric in zona. Ne uitam la televizoarele care nu mai functioneaza si mergem sa inhamam caii la trasura.

Ca intr-un roman SF al carui nume imi scapa, in care, in navete spatiale atomice erau incarcati cai si razboinici inarmati cu arcuri si sageti sa cucereasca planeta Venus.