Razboiul mass-media cu Biserica

header_radio.jpg“Campania electorala” pentru alegerea patriarhului incepe sa se faca tot mai simtita in presa “mireana”. Doar doua episoade vreau sa comentez: declaratia IPS Bartolomeu Anania, in care critica televiziunile si, respectiv, insailarea de reportaj-ancheta de la Antena 3 referitoare la “sfintele afaceri lumestiale Mitropoliilor din Romania”.

IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei si Maramuresului, a tinut o predica in care a atras atentia la faptul ca televizunile “polueaza spiritul”. “Televiziunea nu este rea dar este folosita rau, in aceasta democratie in care libertatea este prost inteleasa” – ar fi spus mitropolitul, citat de HotNews.

Site-ul de stiri publica informatia cu un titlu mai mult decat tendentios: “IPS Bartolomeu Anania nu stie ca s-a inventat telecomanda”.

Pentru ca, zic eu, degeaba s-a inventat telecomanda, daca pe toate posturile gasesti aceleasi tampenii. Mi s-a acrit de atata Bahmuteanu, Monica (Gabor) Columneanu si Irinel, de Alina Plugaru si de celelalte non-vedete bagate cu de-a sila pe gat de televiziunile noastre.

Sfintia Sa are dreptate in ceea ce spune. Punct. Din pacate, s-au trezit unii sa-l combata din coada pixului.

Al doilea episod pe care vreau sa-l comentez se refera la un material care poate fi citit on-line si aici,si in care se face un talmes-balmes in legatura cu afacerile pe care le-ar patrona mitropolitii. Acuzele se indreapta fix la cei doi pretendenti penstru scaunul patriarhal: Daniel si Teofan, care, in viziunea reporterilor – inchizitori ar stapani adevarate imperii lumesti, “cu ramifica?ii de la turism pân? la mass-media”, dupa cum se afirma in material.

Care este extrem de slab argumentat. Ca sa nu spun, tras de par. Pentru ca nu mitropolitii stapanesc acele “afaceri”, ci Mitropoliile.

Iar afacerile se refera la mass – media – radiouri si ziare religioase, hoteluri si exploatarea padurilor.

Sa-mi fie cu iertat, dar cred ca orice organizatie, chiar si religioasa, are dreptul sa detina oragne de presa. Iar Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei, este mai mult decat OK. este unul din putinele radiouri, care, de exemplu, transmite muzica veche.

Cu exploatarea padurilor, ce sa spun? Atata vreme cat le are in proprietate, Mitropolia poate sa le exploateze. Ce sa faca, sa le lase paragina? Sa le vanda?

Iar cu hotelurile? Eu stiu ca sunt centre ecumenice. Ma mir ca nu au scris si de “hotelul” de la Manastirea Putna. Adica arhondaricul, in care sunt cazati vizitatorii sau pelerinii.

In concluzie, asistam la un razboi media. Foarte asemanator cu cel referitor la viata politica.