Licente de presa

10
31

1. M-a amuzat un titlu din presa locala de azi: Primaria, pe picior de alerta.

Sincer, e prima data cand aud aceasta expresie “picior de alerta“. Cu ajutorul lui taica Google am aflat ca expresia nu a mai fost folosita de nimeni in afara de ziarul local respectiv.

Probabil au facut o combinatie intre “cu arma la picior” si “stare de alerta”. Oricum, licenta pare sa aiba viitor si ar trebui inregistrata.

2. Alex de la Monitorul ii raspunde intr-un comentariu lui Emil de la Desteptarea. Titlul comentariului – Desteptarea, tovaraski!. Alex, daca ai vrut sa faci o aluzie la “tovarasi”, in limba rusa, se scrie “tovarischi”, unde “schi” (de fapt se cheama “Shcha” este o litera de sine statatoare. Pronuntia este “tavarishci”, pentru ca, in anumite circumstante “o” se pronunta “a”.

Ca in “spasibo” (multumesc), pronuntat “spasiba”.

3. Aud ca la “liderul presei bacauane” sau “cei mai buni” nu e deloc in regula sa comentezi. Ca daca deschizi pliscul te trezesti dat afara. Cum a patit-o recent Ramona, care dupa 12 ani de presa (de la Radio Alfa incepand) s-a trezit cu ultimatum de ala de 15 zile (preaviz ii zice). Mi-a ajuns la urechi faptul ca motivul exmatricularii ar fi faptul ca a comentat la o sedinta in care li s-ar fi spus celor de la ziar sa presteze gratis si la TV si viceversa.

4. Era sa uit perla coroanei. Azi Informatia si-a delectat cititorii cu nu mai putin de patru articole despre Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica din comuna Gasteni:

Un destin intr-un goblen, despre asistatii de la Caminul din comuna,

Asistatii de la Gâsteni participa la o competitie internationala, despre… dar e evident,

Rachita impletita intr-o lume de nepatruns, despre cum asistatii de la Caminul de la Gasteni fac impletituri de rachita,

Flori la Gâsteni, despre florile plantate de asistatii de la Caminul de la Gasteni.

Presupun ca au avut o foarte mare vanzare in comuna respectiva.

Medicamente… Medicamente…

10 COMENTARII

 1. Herman, tu ai o dambla cu limbile, in general.

  Ramona este una dintre cele mai slabe jurnaliste ale Bacaului, dar experienta ei o tinea pe linia de plutire. Si stilul ei binecunoscut de a lauda in stinga si in dreapta. A cazut in dizgratia “trustului” dupa ce i-a dat Stavarache casa. In plus, la Desteptarea s-au facut angajari noi si, probabil, bugetul nu a permis mentinerea ei. Ramona face, de regula, “gura mare” cind e de munca, deci nici pe departe n-as transforma-o intr-o disidenta. De altfel, de mai mult timp se aude ca pleaca la Informatia. Acuma, poate e cazul sa plece la Ziarul de Bacau, desi e cu doua clase mai jos decit noul oficios al primarului Bacaului.

  Interesant ar fi daca individa ar deschide un litigiu de munca. Cred ca ar avea sanse sa-l cistige… Ar merita sa ramina acolo, pentru ca se potriveste locului.

 2. Fara suparare, Gheorghe, dar dumneata pari un fost ziarist, frustrat de faptul ca ti s-au recunoscut meritele de sculer-matriter si trimis in corespondenta eterna pe un santier al patriei. Vorbeste mai frumos! Accept sa ma certe Codrin sau Razvan, ca baietii astia au experienta si ani pe baricade, insa dumneata esti doar prefixul nimicului.

  Cat despre Ramona, nu ii mai purta tu de grija. Ai un pic de simt, nu e “individa” ta.

 3. Gheorghe, Gheorghe,

  atac gratuit! Din citi sunt de “mincat” la Desteptarea te-ai gasit sa te iei de ea. Poate fiindca esti putin misogin? Ai argumente? Ramona are premiu la Galele presei. Si poate nici asta nu conteaza. Poate conteaza ca e unul din putinii oameni din Trust, dintre putinii buni colegi. Nu cred ca ai ce sa-i reprosezi pe aceasta linie. Ai sa zici ca asta n-are legatura cu jurnalismul. Ei, fiecare are ritmul lui si inclinatiile lui, in presa. Nici pe aceasta linie nu cred ca detii adevarul absolut. O schimbare prinde bine oricui. Dar de aici, pina la “una dintre cele mai slabe jurnaliste ale Bacaului”, eu zic sa te mai gindesti. Tu in ce categorie te-ai clasa in raport cu presa bacauana?

 4. Da, Ramona are un premiu. Bravo ei! Despre ea mai puteti spune altceva de bine? Anchete? Dezvaluiri? Stiri ca lumea? Cariera ei a inceput si s-a terminat cu premiul acela? Poate ne povesteste Codrin P in ce conditii acorda juriul premiile pentru TV. Le da ca sa le dea. Ba uneori, nici asta nu e posibil.

  Altceva despre aceasta persoana? Intrebati-o cum si-a facut facultatea. Limbi la Universitatea Bacovia, limbi la Lupu, limbi la Paraschivescu. Limbi in sesiune, limbi in timpul anului. S-a folosit de Trust ca sa-si cumpere o diploma. Tot ca ziarist acolo i s-a dat o casa. Acuma, ca si-a vazut sacii in carutza, isi permite sa faca gura. De ce n-a facut inainte, in timpul “facultatii”?

  Acuma e mare ziarista? De ce? Ca a refuzat sa faca stire si pt. ziar? Stiti de ce a refuzat (in afara de lene)? Pur si simplu pentru ca nu stie. Nici romaneste, nici cum se face o stire.

  De la Desteptarea nu e nimeni de mincat, Anonymus. Toti avem defecte, unii mai mari, altii mai mici.

 5. Hm… au fost ani in care nu s-au dat toate premiile. Si chiar am avut mereu un juriu suficient de exigent…deci daca cineva a luat un premiu, l-a luat, in principiu, pentru un material bine realizat. Sau care pur si simplu a placut membrilor juriului si a atins macar un minim nivel… La televiziune si la radio ultimii ani au fost catastrofali…si decat sa dea premii pentru productii de doi lei, gen filmari de la nunti – ce jenant si ridicol !!! – sau emisiuni de doua ore in care nu se spunea nimic, au preferat sa “mute” premiile la presa scrisa sau la fotografie, unde au gasit calitate in unele cazuri. Asa ca daca Ramona a luat un premiu, l-a luat pe munca ei…si daca nu ma insel chiar a fost un material facut foarte bine. Pe de alta parte, nu inseamna ca daca un material al tau a fost premiat esti unul din marii ziaristi ai orasului… oricum e greu de facut o ierarhie.
  Gheorghe le cam stie pe toate…cine-s aia buni…cine-s aia slabi… n-o fi plictisitor sa stii asa multe ?
  M-as feri sa cataloghez pe cineva in vreun fel, cu sau fara mari performante jurnalistice. Cat despre modul de a proceda, sa renunti la un om care munceste acolo de niste ani – prefer sa nu comentez, deoarece nu stiu mai nimic despre povestea asta. Si daca nu stiu “dedesubturile”… risc sa vorbesc aiurea-n tramvai. Se poate intampla oricui, oricand, cu sau fara motive de bun simt…
  Curiozitate: Gheorghe…n-ai patit niciodata asa ceva, in presa sau in ce domeniu ai lucrat/lucrezi ? Sa iei un sut fara motive serioase ?

 6. Sa revin. Sa mi-am adus aminte. Uneori, mai ales la tv sau radio, juriul a acordat premiul mai mult pentru incurajare, pentru efort. Dar de foarte putine ori. Si chiar nu a fost cazul la materialul Ramonei, pe care mi-l amintesc, si care a fost apreciat sincer de juriu. In rest…multa bafta mai departe… si nu sunt adeptul “revoltelor” ipocrite… de genul “vaaaai…ce i-au facuuut…. vaaai, nu se poate asa ceva…”… si sa ramana totul la stadiul de vorbe. Cat timp nu s-a vazut inca vreo greva generala ca urmare a unei concedieri, abuzive sau nu, nu are rost sa facem pe mironositele si pe revoltatii… De lucru in presa se gaseste, viata merge inainte si pt unii si pt altii, oricine poate ajunge in situatia ei, si daca este mai bun ziarist, si daca e mai slab. Singura chestie care difera e cum reactioneaza cel ajuns in situatia asta. Vom vedea ce va mai fi. Agitata perioada, oricum…

 7. Sa va mai zic despre marea ziarista Ramona? Va zic. Daca ea nu vrea acum sa scrie texte pentru ziar, sa-si aminteasca de banii pe care-i cistiga plagiindu-si colegii de trust. Nenumarate au fost stirile de la tv pe care le semna (si pe care lua si bani, va asigur), desi erau luate de la Desteptarea. Nici macar nu avea bunul simt sa-l semneze si pe autorul real al textului. Ba mai lua si de pe la cameramani… Era o buna colega, cum sustine cineva mai sus? Poate la gust, ca in rest…

 8. Gheo,

  asta cu preluatu’ in presa e o poveste lunga, lunga. Si Ramona nu e singura “pacatoasa” d la tv-ul trustului, nici de la tv-urile nationale, nu e singura din presa locala. Asta o fac prea multi, iar corespondentii la diverse ziare, radiouri, televiziuni, agentii sunt fruntasi. Sa nu incepem discutia asta, ca n-are omu’ banda si nici eu rabdare. Ca ar fi mult prea multe de spus. Sunt cazuri celebre, o stii, banuiesc, bine. Eu zic ca te pozitionezi gresit in aceasta discutie. Las-o pe Ramona. Nu-i iau apararea decit din principiu.

 9. Eu o las, ca n-am adus eu vorba de ea. Oricum, am flecarit despre ea mai mult decit merita. Dar cit de curind o sa o regasim pe post de tzatza agresiva pe la unul dintre organele primarului. Am sa incerc sa ma abtin pe acest subiect. Prefer sa ma amuz cu Herman (Stadt?), care face spume ca nu-mi stie numele.