Ungurii-s de vina

Acum ca am rezolvat-o pe asta cu teatrul din localitate, hai sa cautam alta problema pe care sa o dezlegam in acelasi stil, de Dosare X.

Adica cercetam ce cercetam dupa care concluzia o trage fiecare dupa cum il duce capul.

Hai sa ne legam de unguri. Pe vremea lui ceausescu erau folositi ca bun pretext pentru a explica tot ce nu mergea in tara. Toate problemele aveau aceeasi explicatie: ungurii sunt rai, ne vor Ardealul,falsifica istoria, etc.

Bun, unele chiar le-au facut.

csango.jpgAcum se tot bate si dezbate subiectul cu introducerea limbii maghiare in scolile de stat in comunitatile de ceangai.

Un lucru cred ca e clar: nu se poate pune semnul egal intre maghiari si ceangai.

Insa, se insista pe introducerea studierii limbii maghiare in comunitatile de ceangai, pentru a fi studiata ca limba materna. O asociatie plateste niste asa-numite “ajutoare sociale” familiilor care-si trimit copiii la studiul in particular al limbii maghiare. Dupa care, logic, momiti cu banii acestia, familiile depun cereri ca limba maghiara sa fie studiata la scoala ca limba materna.

Un articol pe acest subiect a aparut aici. Comentariile sunt mai mult decat elocvente.

Pai daca limba lor materna este maghiara, sa plece in Ungaria ! Atita timp cit s-au nascut pe teritoriul patriei noastre limba este ROMANA.

mai lasatii pe cei mici, si nu-i mai trimiteti un ungaria. pe romani (valahi, olahi) nu ia trimis nimeni inapoi in muntii albaniei. in ziua de azi numai cei neintelecti pot vorbii in halul ista.

Vor maghiara??? Sa se mute in Ungaria.
Sa invete mai intai limba romana, si apoi poate ne m gandim.

hai sa i intrebam pe cei care vor sa invete limba maghiara in scoli cati au buletine de unguri? daca nu le place limba romana sa plece la ei ca nu i opreste nimeni

Degeaba ne agitam ca suntem europeni si toleranti, tensiunile persista inca in subconstient.

Romanii au impresia ca au facut prea multe concesii in relatia cu maghiarii. Lumea nu uita usor alungarea populatiei romane din HarCov (Harghita si Covasna) in 1990.

Si, parerea mea, e cam greu de uitat.

Se aventureaza cineva sa-si dea cu parerea?

1 COMENTARIU

  1. In afara de cetatzenie, care se stabileste pe criterii clare, nationalitatea este o notiune relativa. De pilda, eu ma pot declara chinez de nationalitate si nimeni n-are dreptul sa-mi conteste asta.
    O limba nu se poate invata cu forta. De aceea, nici ungurii, nici alte neamuri, nu pot fi obligati sa invete mai mult decit vor. Ne suparam ca fac scoala pe banii statului roman si pleaca in Ungaria? Cum ramine atunci cu milioanele de romani care au invatat in Rom si au plecat in Italia, Spania…
    Cu timpul, toata lumea o sa dea bani sa invete engleza, spaniola, chineza, hindusa… nu pt. limbile materne.
    Ceangaii sint romani sau unguri? Dupa parerea mea, sint mai mult unguri, dar e dreptul lor sa se declare ce vor.
    Cit priveste HarCov, nu se poate repara un abuz cu un altul. In astfel de cazuri, nu se scoate cui pe cui.